Algemeen

Houtbedrijf verscherpt milieubeleid

Het internationaal opererende houtbedrijf Wijma Kampen heeft een milieucoördinator aangesteld die intern en extern de activiteiten begeleidt die gericht zijn op de levering en aankoop van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

“In houtland is dit redelijk uniek”, meent A. Wesselink van Wijma Kampen over de aanstelling van een milieucoördinator bij zijn bedrijf.

Aanleiding tot het aanstellen van de milieucoördinator is dat aan het milieubeleid van het bedrijf een nieuwe invulling is gegeven. Daarop is onder meer de kritiek van Greenpeace van invloed geweest, die het bedrijf verweet hout te verhandelen, dat illegaal zou zijn gekapt. Wesselink erkent dat er dingen niet goed zijn gegaan. Om dat verder te voorkomen komt nu de milieucoördinator in beeld.
De problemen zijn in het verleden ontstaan in de Afrikaanse staat Kameroen. Onder druk van de Wereldbank werd in die staat de uitgifte van bossen anders geregeld. Wijma Kampen had daar 25.000 hectare bos. Voor het duurzame beheer ervan stond het bedrijf in. Het moest volgens Wesselink echter anders.

Veiling
De bospercelen zijn door de beheerders, ook Wijma Kampen, ingeleverd. Via een systeem van veiling zijn ze in een grootte van 2500 hectare weer uitgegeven. Dat heeft tot versnippering geleid. Bovendien verwierf Wijma Kampen concessies voor minder hectaren dan ze hadden. Om toch te kunnen voldoen aan de vraag is ingekocht van onderaannemers, waarvan is gebleken dat die illegaal hout leverde. Dat probleem is door Wijma Kampen zelf aan de overheid gemeld. Greenpeace heeft dat volgens Wesselink wat uitvergroot.

Beheerplannen
Momenteel zijn de problemen in Kameroen voorbij. Wijma Kampen heeft weer een groot bosareaal. Dat is mede de reden het eigen milieubeleid aan te halen.
Het bedrijf heeft beheerplannen van de percelen bij de overheid van Kameroen ingediend. Dat maakt de weg vrij om ze door een onafhankelijke instantie te laten onderzoeken. Die kijkt of de werkwijze die is voorgesteld ook wordt gevolgd en of voldaan is aan de criteria die gelden voor duurzaam beheer van eigen bossen.
De milieucoördinator houdt zich echter ook bezig met het voorkomen van handel in hout dat aantoonbaar illegaal is gekapt. Daartoe werkt het bedrijf aan een traceringssysteem waarmee de ‘chain of command’ duidelijk wordt.
Voor zover Wesselink bekend zijn zij de enige houthandel in Nederland met een full time milieucoördinator. Hij beaamt dat het een kostenpost is, maar hij denkt dat het werk dat de milieucoördinator gaat doen, zijn geld ook weer oplevert. Uniformiteit bij buitenlandse vestigingen in milieubeleidsplannen en informatie verstrekking moet geld opleveren denkt Wesselink.
Build for Life