Algemeen

Hortapaviljoen in Jubelpark in Brussel wordt gerestaureerd

De restauratiewerken aan het Hortapaviljoen in het Jubelpark in Brussel zullen binnenkort starten. Dat heeft Staatssecretaris Servais Verherstraeten bekend gemaakt. De restauratie kadert in het protocolakkoord tussen de Regie der Gebouwen en de FOD Mobiliteit en Vervoer – Beliris. De Regie der Gebouwen heeft de restauratiestudies van het paviljoen gemaakt en Beliris heeft de werken aanbesteed en staat in voor de financiering. Beiden volgen de uitvoering van de werken op. De restauratiewerken zijn begroot op ca. € 770.000. Aan het bas-reliëf van Jef Lambeaux ‘De menselijke driften’ wordt niet geraakt.

De werken worden in twee fasen uitgevoerd. In de eerste fase worden de vier gevels gereinigd en gerestaureerd, wordt de lichtstraat in glas en het zinken dak vernieuwd, wordt de voordeur in hout gerestaureerd en wordt de toegangstrap in blauwe hardsteen opnieuw aangelegd.

De tweede fase houdt de restauratie in van de marmeren platen die in het paviljoen de muren versierden. Voor deze fase moet eerst nog een test worden uitgevoerd.



Het Paviljoen van de Menselijke Driften is één van de eerste ontwerpen van Victor Horta. Deze bouwde het in 1899 om er de Menselijke Driften onder te brengen, een bas-reliëf van Jef Lambeaux.

Zowel de binnenmuren als de buitenmuren worden gereinigd en alle graffiti wordt verwijderd. De buitenmuren worden preventief behandeld tegen graffiti. De vloer in mozaïek wordt gerenoveerd. Deze eerste fase zal 280 kalenderdagen (zo’n 10 maanden) in beslag nemen. Het einde van de werken is voorzien in de lente van 2014.

De marmerensembles op de binnenmuren zijn aangebracht tijdens de verbouwing van het paviljoen in 1909, ook onder supervisie van Victor Horta. Er zijn 8 ensembles met 17 platen en 1 ensemble telt 13 platen. In 2012 heeft de Regie der Gebouwen als voorzorgsmaatregel alle marmeren platen gedemonteerd en opgeslagen. De ensembles zijn uitgevoerd in marmer uit Sienna. De gele tint sluit mooi aan bij de kleur van het binnenmetselwerk. Deze platen zijn zonder meer onvervangbaar, want de kleur van nieuw Sienna-marmer zou schril afsteken bij het geheel. Bij de verbouwing in 1909 werden de platen met gips aan het metselwerk vastgehecht zonder dat er een verankering aan te pas kwam. Maar deze bevestigingen kregen af te rekenen met waterinfiltratie langs het dak. Hierdoor geraakten enkele marmeren platen beschadigd. Om de unieke kleur van de volledige marmeren binnenbekleding van het paviljoen te behouden, zullen enkele bestaande platen in twee gesneden en ontdubbeld worden om zo de ontbrekende ensembles aan te vullen. Hiervoor moet eerst een test worden uitgevoerd om na te kijken of het bekomen resultaat voldoet aan de verwachtingen. De tweede fase zal 210 kalenderdagen in beslag nemen.

Servais Verherstraten: “De belabberde toestand van het Hortapaviljoen was een doorn in het oog voor vele cultuurliefhebbers. Ik ben blij dat wij nu dankzij de samenwerking tussen de Regie der Gebouwen en Beliris het startschot kunnen geven voor de restauratiewerken. De Regie der Gebouwen zal een 14tal verbouwingsplannen uit 1909 die goedgekeurd werden door Victor Horta, overdragen aan het Rijksarchief zodat deze historische documenten in de beste omstandigheden bewaard kunnen worden.”

Ook interessant


Build for Life