Algemeen

Horeca winkelcomplex K rekent op vetafscheiders

Onder de 90 winkels waaraan het nieuwe Kortrijkse winkelcomplex 'K' plaatsbiedt bevinden zich ook drie horecazaken. Om aan de eisen van de Europese wetgeving te voldoen, dient hun afvalwater ontdaan te worden van vetten. Dat gebeurt via twee vetafscheidingsinstallaties. De plaatsing van dergelijke grote installaties in een complex van deze grootte is geen sinecure. Toch verliep alles vlot.

Cateringfaciliteiten waar organische vetten en oliën gebruikt of verwerkt worden, mogen hun afvalwater niet zomaar in de riool lozen. Door afkoeling zouden de vetten immers gaan stollen in de rioleringsbuizen. Dat zou onvermijdelijk leiden tot opstoppingen, met geurhinder, overstromingen en zelfs een installatiebreuk tot gevolg. Om dat te voorkomen, worden deze faciliteiten verplicht om hun afvalwater zo veel mogelijk te ontdoen van vet en slib. De normen waaraan dergelijke installaties dienen te voldoen, zijn vastgelegd in een aantal regels die samen de Europese norm EN 1825 vormen. De installateur, die dergelijke systemen plaatst, dient zich daaraan te houden.

Werking

Vetafscheiders werken volgens een eenvoudig zwaartekrachtprincipe. Het afvalwater van de restaurants komt toe in de grote tank van de vetafscheider. Het vet zal daarin bovendrijven, terwijl ander afval naar de bodem zakt. Het 'propere' water bevindt zich nu in het middenstuk van de tank en wordt opgepompt naar de riolering. De meeste afscheiders bevinden zich immers op kelderniveau en de norm vraagt een hevelinstallatie als de rustwaterspiegel zich onder het terugstuwpeil bevindt.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be
Build for Life