Architectuur

Hoogbouwteam TUE wint prijs Integraal Ontwerpen

De al meer dan tien jaar bestaande ontwerpoefening 'Highrise building' onder leiding van de Delftse hoogleraar draagconstucties prof. Ir. Jacques Berenbak kreeg dit jaar een speciaal tintje. In verband met haar 25 jarig jubileum had Techniplan Adviseurs een prijs 'Integraal Ontwerpen' met een daaraan verbonden geldbedrag ter beschikking gesteld. Daarom werd de oefening ditmaal ook in Eindhoven georganiseerd en werden drie Delftse en drie Eindhovense teams genomineerd voor nadere beoordeling door een jury onder leiding van de Amerikaanse constructeur Ron Klemencic. Het winnende plan onder de naam 'Multidisciplinair gebouw' kwam uit Eindhoven en het Delftse plan 'Morph' won de tweede prijs [ze ontvingen tevens respectievelijk € 4.000,- en € 1.000,-].

De winnaars hadden gekozen voor een eenvoudig vierkant torenconcept [zie foto] waarbij het innovatieve karakter vooral zat in de multifunctionele benadering. Het gebouw kon zowel kantoren als woningen bevatten die langs een zich over de gehele toren uitstrekkende groene route [denk aan het traject in de Nederlandse ambassade van Berlijn] lagen.

Op de avond van de prijsuitreiking op 24 februari waren er lezingen over hoogbouw van Pi de Bruijn en Klemencic zelf. De laatste maakte indruk met de enorme hoeveelheid werk over de gehele wereld maar vooral met de constructieve aanpak van OMA's bibliotheek in Seattle. Opmerkelijk daar was dat de meeste tijd en budget zijn besteed aan de tijdelijke ondersteunings constructies om het gebouw tijdens de bouw overeind te kunnen krijgen en houden. Naast de normale feestelijkheden was hier dan ook een speciaal ritueel moment ingebouwd om de opdrachtgever juist de eerste kolommen te laten verwijderen....