Architectuur

Hoogbouw bij Calatrava-brug

Santiago Calatrava zelf heeft al ingestemd met het bouwplan. Tegenover zijn architectonisch hoogstandje de Luit, een van de drie door Calatrava ontworpen bruggen over de Hoofdvaart, moet aan de rand van de Hoofddorpse wijk Toolenburg een groot appartementencomplex verrijzen. De 93 appartementen worden verdeeld over vier bouwblokken, oplopend van drie tot elf bouwlagen.

In de schaduw van een echte Calatrava kun je niet zomaar iets neer zetten, besefte ook ontwikkelaar en opdrachtgever Timpaan uit Rijsenhout. ,,Er moest iets beeldbepalends komen. In het ontwerp van ons appartementencomplex is natuurlijk rekening gehouden met de Luit'', zegt Nathasja van Rijn namens Timpaan. ,,De vraag was of het complex past bij die brug. Daarover hebben we via de Haarlemmermeerse stadsarchitect Fred Kaaij overleg gehad met Calatrava. Hij heeft zijn goedkeuring gegeven, hij vond het goed passen. Hij meent dat zijn brug beter past in een stedelijke omgeving dan in een weiland.''

Het appartementencomplex krijgt de welluidende naam Concerto en sluit daarmee aan op de namen van de drie Calatrava-bruggen, Harp, Citer en Luit. Het is ontworpen door het Haagse bureau Roeleveld Sikkes. De hoogbouw houdt voldoende afstand van de brug om deze geen concurrentie aan te doen, meent architect Ger Warries van dit bureau. Het gebouw respecteert volgens hem juist de Luit, onder meer omdat gekozen is voor een zilver-grijze baksteen, die fraai moet contrasteren met de witte brug. Gezien vanaf het nieuwe bedrijventerrein De President, waartoe de brug de toegang vormt, werkt het appartementencomplex volgens Warries ook als een decor voor de Luit.

De weg die vanuit Toolenburg naar de Luit toe loopt, de Maria Tesselschadelaan, gaat straks tussen de twee hoogste gebouwen van Concerto door. Aan de zijde van de Hoofdvaart wordt het complex omgeven door veel groen. De landschapsarchitect, die hiervoor een plan heeft gemaakt, spreekt van een 'groene plantage van opgaande struiken'. Het parkje is vrij toegankelijk en er komen zitbanken met uitzicht op de Calatrava-brug.