Algemeen

Hoofdrolspeler Henk Koop voor enquêtecommissie

De van fraude verdachte directeur van Koop Holding Europe BV, Henk Koop, verantwoordt zich vrijdag voor de enquêtecommissie. Koop heeft tot nog toe geweigerd commentaar te geven op de frauduleuze praktijken die zijn voormalige technisch directeur Ad Bos onthulde.

Koop kwam in 1968 aan het hoofd van het akkerbouw- en loonbedrijf van zijn vader. Na korte tijd veranderde hij de aard van het bedrijf drastisch. In plaats van te gaan ‘boeren’, richtte hij zich op de grond-, water- en wegenbouw. Met succes. In ruim dertig jaar bouwde Koop een imperium op dat zich uitstrekt van Groningen tot Kuala Lumpur.

De Koop Holding BV heeft, aldus het jaarverslag over 2000, dertig ‘geconsolideerde deelnemingen’, verdeeld over onder meer de sectoren pijpleidingenbouw, burgerlijke en utiliteitsbouw, grond-, weg- en waterbouw, landbouw en vastgoed. De omzet bedroeg dat jaar 805 miljoen euro.

Koop kwam vorig jaar in opspraak toen tijdens een uitzending van het actualiteitenprogramma Zembla zijn voormalig technisch directeur, Ad Bos, onthulde dat zijn bedrijf er een schaduwboekhouding op nahield. De Koop Holding zou op grote schaal frauderen. De televisieuitzending leidde tot een rel die uitmondde in een parlementaire enquête. Tot nog toe zwijgt Koop over zijn rol in de fraude-affaire.
Build for Life