Bedrijfsnieuws

Hoofdkantoor van HBG in de verkoop

De BAM Groep doet het hoofdkantoor van aloude concurrent HBG in de verkoop. Het roemruchte gebouw aan de Generaal Spoorlaan in Rijswijk past na de fusie niet langer in de toekomstplannen van Nederlands grootste bouwer.

De afstoting van het pand van HBG in Rijswijk, dat sinds eind jaren zestig als centrum van het zenuwstelsel van de Nederlandse bouw gold, is een consequentie van de herschikking waartoe BAM heeft besloten.

Kern van het plan is de concentratie van alle stafafdelingen in het BAM-kantoor in Bunnik. Met de vakbonden en in overleg met de centrale ondernemingsraad is een sociaal plan overeengekomen om de gevolgen voor de medewerkers zo goed mogelijk op te vangen.
“Het gebouw in Rijswijk komt niet op stel en sprong leeg te staan. De verkoop gebeurt op termijn”, aldus A. Pronk. Als oud-HGB’er geeft hij grif toe dat niet iedereen staat te trappelen om te verkassen. Aan de andere kant: “Het is een groot voordeel straks allemaal in Bunnik in één gebouw te kunnen samenwerken. Ook dat is wat waard. We zullen moeten vertrekken.”
Het oude hoofdkantoor van de Hollandsche Beton Groep is een ontwerp van de architecten J. Lucas en E. Niemeyer. Op 14 januari 1965 sloeg burgemeester A. Boogaardt de eerste paal van wat destijds nog was bedoeld als zetel van de Hollandsche Beton Maatschappij. Drie jaar later kwamen voor het eerst de letters HBG op het pand.
Behalve de raad van bestuur en de stafafdelingen van de BAM Groep, nestelen ook de directies en stafafdelingen van BAM Techniek, BAM Utiliteitsbouw en BAM Wegen zich in het Bunnikse hoofdkantoor.
BAM NBM Planadvies, BAM Nelissen Van Egteren Grote Projecten en het regiokantoor van BAM Techniek zullen het hoofdkantoor verlaten. Voor de medewerkers van deze onderdelen wordt een locatie gezocht elders in Bunnik. Bij de verhuizingen zijn circa honderd stafmedewerkers betrokken.
“De twee holdings zullen zo snel mogelijk in de tweede helft van het jaar samengaan. Daaraan wordt keihard gewerkt”, schetst Pronk de druk waaronder BAM zichzelf geplaatst heeft.
Build for Life