Hoofdkantoor met bio-incubator voor VIB

  BE   6 mei 2022 Bron: PMV
Hoofdkantoor met bio-incubator voor VIB
De Vlaamse biotechsector groeit snel. Dat gaat gepaard met een vraag naar bijkomende infrastructuur. Daarom bouwt VIB in samenwerking met PMV en met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) een ultramoderne bio-incubator op de nieuwe technologiecampus Tech Lane Ghent Science Park. De incubator zal 6.000 m² netto labo- en kantoorruimte bieden aan een 15-tal startende biotechbedrijven. Bovenaan, op de zevende en achtste verdieping komt het VIB-hoofdkantoor. De eerste steen van de VIB Bio-Incubator werd vrijdag gelegd in aanwezigheid van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. Het gebouw zal eind 2023 in gebruik genomen worden.

Het hoofdkantoor & incubator, ontworpen door Modulo Architects, Stéphane Beel Architects, en studiebureau Istema, biedt een antwoord op de toenemende vraag naar aangepaste labo-infrastructuur. De nabijheid van kennisinstellingen met de nodige expertise en talenten, en de faciliteiten van het nieuwe gebouw moeten starters alle kansen geven om zich in Vlaanderen ten volle te ontplooien. Vlaams minister van economie Hilde Crevits: “Vlaanderen is wereldtop in de biotechsector. Niet alleen op vlak van gezondheidszorg, maar ook op het vlak van duurzame voedselproductie. Met de nieuwe bio-incubator willen we die toppositie behouden én versterken. De bio-incubator moet een bruisende plek van creativiteit en innovatie worden, waar onderzoekers en ondernemers samen kunnen werken aan ontwikkelingen voor de gezondheid en welvaart van morgen.”

Hoofdkantoor met bio-incubator voor VIB

Financier

De realisatie van een dergelijk project vereist specifieke expertise en de mobilisatie van heel wat financiële middelen. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, ook een belangrijke financier van (startende) biotechbedrijven, richtte met VIB een projectvennootschap op om de VIB Bio-Incubator te realiseren én te exploiteren. PMV coördineerde de procedures en verstrekte zowel kapitaal als een achtergestelde lening aan de projectvennootschap.

BREEAM

De unieke locatie op het duurzame bedrijventerrein — vroeger een brownfield — langs de E40 (de constructie, in volle opbouw, is goed te zien voor wie passeert), en tevens recht op de inrit van het park maakt van het complex een landmark voor de researchzone van het park. Het ontwerp, zowel compact als functioneel, combineert een dynamische en (inter)actieve zijde aan de E40 met een creatieve zijde aan de campus. Het gebouw fungeert daarbij als akoestisch scherm voor de E40 en beschermt de achterliggende campus- en kenniszone. Daar wordt sterk ingezet op gezamenlijke voorzieningen en op de ondersteuning van samenwerkingen tussen bedrijven. Het gehele park, en bij uitbreiding ook het nieuwe VIB-gebouw, heeft de ambitie om een BREEAM-duurzaamheidscertificaat very good, en excellent voor energie te behalen.

Hoofdkantoor met bio-incubator voor VIB

Interactie bevorderen

Na de omgevingsvergunning van juli 2021 werd de bouw via een openbare procedure toegekend aan de tijdelijke maatschap Jansen-Cordeel-Equans. Op 18 oktober 2021 zijn de bouwwerken gestart. Ze moeten voltooid zijn binnen de 24 maanden. De VIB Bio-Incubator zal tot 6.000 m² netto operationele ruimte bieden, opgedeeld in flexibele modules. Elke module heeft uitgeruste laboratoriumruimtes, kantoren, ondersteuningsruimte en opslagruimte. Om de interactie tussen de bedrijven te bevorderen zijn er op elke verdieping informele ontmoetingshoeken en flexibele werkplekken. Voor Tech Lane Ghent Science Park is de komst van het VIB-hoofdkantoor een belangrijke katalysator voor de verdere ontwikkeling van de site (en het ecosysteem). In totaal zullen er een 350-tal mensen tewerkgesteld worden door de realisatie van dit project.

Meer informatie op de site van PMV.

Hoofdkantoor met bio-incubator voor VIB

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo