Nieuwbouw

Hoofdkantoor Transavia en Martinair opgeleverd

Op Schiphol-Oost is het kantoorgebouw TransPort dinsdag opgeleverd. Het door Schiphol Real Estate ontwikkelde gebouw heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van 10.800 m2 (12.850 m2 bvo) en voldoet aan de hoogste eisen van duurzaam bouwen, getuige de Leed-platinum certicifering en het Breaam-getuigschrift, toegekend door de Dutch Green Building Councel. Het is verhuurd aan Martinair en Transavia, die er hun hoofdkantoor hebben gevestigd.

De aannemer van het project was Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk en Paul de Ruiter is de architect. De bouw van TransPort is binnen een jaar afgerond.

Martinair wilde aanvankelijk een eigen hoofdkantoor laten bouwen, maar nadat het bedrijf eind 2008 volledig werd opgenomen in de luchtvaartgroep van Air France-KLM, werd besloten bij transavia.com in te trekken in TransPort. Ook transavia.com is een dochterbedrijf van Air France-KLM.

Bij het kantoorgebouw is gebruik gemaakt van energie-efficiënte technieken als ondergrondse koude-warmteopslag en betonkernactivering, waarmee het binnenklimaat optimaal wordt geregeld. Daarnaast zorgen 1100 m2 aan PV-cellen op het dak voor een constante aanlevering van duurzame energie en 30% dekking van de totale energiebehoefte van het gebouw. Op de bovenzijde van het laagbouwgedeelte biedt een gras-sedum vegetatiedak voor een natuurlijke, extra isolatielaag die opwarming tegen gaat. Verder zorgen voorzieningen als een grijswatersysteem voor een reductie van het watergebruik van 40%. Ook is bij het ontwerp van TransPort rekening gehouden met slim gebruik van zon- en daglicht.