Architectuur

Honderdste geboortedag van architect Jos. Bedaux

Op zondag 18 april aanstaande viert de Stichting Jos. Bedaux de 100ste geboortedag van deze bekende Tilburgse architect. In het door Jos. Bedaux ontworpen hoofdgebouw van de UvT (zie foto) opent om 16.00 uur Prof. Ir. Jo Coenen, voorzitter van de Stichting Jos. Bedaux Architect, een grote overzichtstentoonstelling onder de titel 100% Bedaux. Op donderdag 22 april organiseert Studium Generale een symposium over moderniteit en traditie.
Tot de zomer van dit jaar organiseert de stichting diverse activiteiten die het omvangrijke oeuvre van Jos. Bedaux belichten.

De opening van de tentoonstelling is op zondag 18 april om 16.00 uur. Voor de speciale gelegenheid is de oude ingang weer de toegang van het gebouw en moet men dus onder de poort van het hoofdgebouw door.
Tegelijk met de opening is de presentatie van de nieuwe BONAS-publicatie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) over het gehele oeuvre van Jos. Bedaux en daarnaast een architectuurgids en een website. Het geheel wordt muzikaal begeleid door het Rubens strijkkwartet.
Rond 17.00 uur is officiële opening door Prof. Ir. Jo Coenen, voorzitter van de Stichting Jos. Bedaux Architect. Daarna is er tot 19.00 uur gelegenheid tot bezichtiging tentoonstelling en gelegenheid tot ontmoeten.
De tentoonstelling is tot 25 juni te bezichtigen en elke donderdagavond is er om 17.00 uur een rondleiding door een van de familieleden van Jos Bedaux. Voor de juiste data: zie de website Jos Bedaux.

Op donderdag 22 april organiseert Studium Generale in het kader van 100 jaar Jos. Bedaux van 13.30-16.15 uur een symposium Moderniteit en Traditie in zaal GZ 101 van het Goossens gebouw van de UvT
Jos. Bedaux heeft een groot aantal gebouwen in Zuid-Nederland en België ontworpen. Zijn belangrijkste werk is het hoofdgebouw van de UvT en de naastgelegen hoogbouw. De gebouwen van zijn hand passen in een moderne samenleving, maar er zijn ook traditionele elementen bewaard gebleven, zoals de sfeer van een klooster in het hoofdgebouw.
Deze tegenstellingen, moderniteit en traditie, staan centraal in het symposium. Hoe gaan architecten om met deze tegenpolen? Moet in de architectuur de nadruk gelegd worden op de rijkdommen van de cultuur? Of moet ruim baan gegeven worden aan vernieuwingen, onbekende mogelijkheden?
Spekers zijn Prof. Jo Coenen, architect, Thomas van der Dunk, kritisch cultuurhistoricus, publicist, Frans Bedaux, zoon van Jos. Bedaux, samensteller van de website www.josbedaux.nl, Arjen Oosterman, hoofdredacteur van VOLUME, curator van de tentoonstelling Honderd jaar Jos. Bedaux, Martien Jansen,Studio M10, architect, Marinke Steenhuis, directeur cultuurhistorisch onderzoeksbureau, docent Academie van Bouwkunst Amsterdam, Jacq. de Brouwer, architect en partner Bedaux de Brouwer Architecten. De voorzitter is Aart Oxenaar, directeur Academie van Bouwkunst Amsterdam
Dit programma is georganiseerd door Stichting Jos. Bedaux, Sharon Lallush en Studium Generaleen de toegang is vrij.

Speciale opening van de tentoonstelling is op de zondagen 25 april en 16 mei van 11.00 uur tot 18.00 uur. Op deze zondagen zijn dan ook bus- en fietstochten. CAST organiseert deze in samenwerking met de stichting Jos.Bedaux.

De fietsexcursie bezoekt verschillende gebouwen in Tilburg, de busexcursie doet projecten in omringende kernen aan. George en Frans Bedaux zullen de projecten op deskundige wijze toelichten. Beide zondagen zal er zowel een fiets- als bustocht plaatsvinden. Beide vertrekken om 13.30u bij het hoofdgebouw van de Universiteit Tilburg. Vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen is aanmelden verplicht via secretariaat@castonline.nl.