Algemeen

Hollands park in Berlijn

BERLIJN - Onlangs is in Berlijn het Tilla-Durieux-Park, ontworpen door DS Landschapsarchitecten uit Amsterdam, geopend. Het park ligt aan de Potzdammer Platz, middenin het nieuwe centrum van Berlijn, niet ver waar ooit de Muur gestaan heeft.

In 1995 werd door de gemeente Berlijn een prijsvraag uitgeschreven voor twee parken: het Henriëtte-Herz-Park en het Tilla-Durieux-Park. Het eerste park werd vorig jaar opgeleverd en het tweede onlangs. Het Tilla-Durieux-Park ligt op een spoortunnel.

Het park heeft een bijzondere vorm: een grasvlakte die om zijn lengte-as getordeerd is, dat wil zeggen dat het een zekere spiraalvorm vertoont. Het park is 450 meter lang en 30 meter breed. Het kan op slechts één plaats doorkruist worden. Het heeft een hellingshoek van 35° en een hoogte van maximaal 4 meter. Dat maakt het bijzonder moeilijk om het park op een andere dan de officiële plek over te steken.

In het begin was niet iedereen even gelukkig met het ontwerp. Een grasvlakte van 450 meter bij 30 meter blinkt nu eenmaal niet uit door zijn afwisseling. Daar kwam bij dat één plek om het te doorkruisen door velen als te weinig werd ervaren. Overigens behelsde het oorspronkelijke plan helemaal geen plek om het over te steken. Omdat de gemeente dat echter wel wilde, is het op dat punt aangepast.

Al met al is het een bijzonder park geworden. Het park is een visueel rustpunt vergeleken met de drukte van de omliggende gebouwen. Wanneer men in de uitsparing, de plek waar het park doorkruist kan worden, staat, ervaart men het park in al zijn eenvoud. Het park lijkt daarmee in te spelen op de Hollandse opvatting: in een nieuwe wijk een soort van leegte creëren, een rustpunt in de dagelijkse hectiek.
Build for Life