Verbouwen

Hogeschool Turnhout gaat voor duurzaamheid

Voor de Hogeschool Turnhout werd een militair domein omgebouwd tot schoolcomplex door architectenatelier Verwildt M. & J-M Jaspers - J. Eyers & Partners. Om rekening te houden met de eisen van de school wat betreft oriëntatie, mogelijkheden, comfort en ecologie, werden enkel basistechnieken toegepast.

Er werd heel wat geïnvesteerd in de duurzaamheid van het gebouw, vooral op het vlak van HVAC. Zo worden een condensatie en hoge efficiëntie boiler gehanteerd als voornaamste generators. Daarbij werd ook van het weer afhankelijke verwarming geïnstalleerd die haar warmte kan verspreiden langs distributiecircuits over heel het complex. De ventilatiesystemen halen hun energie dan weer uit CO2, wat impliceert dat de ventilatie enkel in werking treedt indien er zich mensen in de ruimte bevinden.

Verder werden energie efficiënte lampen geïnstalleerd, waarvan de intensiteit kan worden aangepast. Dichtbij het raam bevinden zich daglichtsensoren die de verlichting in het gebouw automatisch dimmen wanneer er zonlicht naar binnen schijnt.

Lees verder op Architectura.be