Algemeen

Hogere schadelast woningen door klimaatveranderingen

De klimaatveranderingen zorgen voor een hogere schadelast aan woningen. Dat is de verwachting van het Verbond van Verzekeraars. Deze verwachting is gebaseerd op een onderzoek van het eigen statistiekbureau CVS (Centrum voor Verzekeringsstatistiek). De verzekeraars melden een toename van de claimomvang van 6% tot mogelijk 22% te voorzien.
Om tot deze conclusie te komen bekeek het CVS de neerslaggegevens van het KNMI over een periode van ruim 20 jaar. Deze gegevens werden gecombineerd met schadestatistieken van zo`n 700.000 opstal- en 1,5 miljoen inboedelverzekeringen. Vooral bij particuliere opstalverzekeringen was er sprake van een duidelijke oorzaak- en gevolg-relatie. Bij inboedelpolissen bleek de impact van neerslag op de schadelast relatief gering te zijn.

Het CVS merkt in het onderzoek op dat de risico`s in bepaalde provincies hoger zijn dan in andere. Zo lijkt het risico in Groningen en Friesland het geringst, terwijl in Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek de risico`s groter zijn. Deze provincies werden al eerder door zwaar noodweer getroffen. Er zijn ook provincies die in de middenmoot vallen qua risico`s: Gelderland en Overijssel.

Gebaseerd op: Assurantie Magazine
Build for Life