Zonwering

Hoe maak je je woning hitte-proof?

Hoe maak je je woning hitte-proof?
Het wordt alsmaar warmer en warmer en warmer. Niet alleen op plekken waar we op vakantie gaan, ook in ons koude kikkerlandje stijgt het kwik. Met de warmere temperaturen leek het ons handig om jullie een paar tips te geven om je woning hitte-proof te maken! Het voordeel? Sommige van deze tips zorgen er óók voor dat je de barre wintermaanden doorkomt zonder dat je haren veranderen in ijspegels. Kan jij ook wel wat afkoeltips voor in huis gebruiken? Lees dan vooral even verder!

Hou je gordijnen dicht!

Heb je al een airco laten plaatsen, maar is het nog niet genoeg? Zorg er dan voor dat je, daar boven op, ook nog je gordijnen dicht houdt! Een deel van de warmte wordt ook via licht en Uv-straling over gedragen, iets wat je gordijnen tegen kunnen houden. Het kan tot wel 30% van de warmte tegen houden, geloof me dit is het waard. Als je echt helemaal al-the-way wilt gaan, investeer dan in verduisteringsgordijnen. Dit kan je nog 3% extra warmte bestendigheid geven in de zomer. Dat kleine beetje kan nét het verschil zijn tussen thuis lekker kunnen relaxen en thuis lekker verbranden.

De warmste provincie van ons land, Limburg

Ah ja, het bourgondische Limburg. Bekend voor veel dingen, helaas is één daar van ook de ongoddelijke temperaturen in de zomer. Nu de aarde elk jaar warmer wordt, hoef je voor een mooie zon vakantie niet meer naar Spanje. Nee hoor, in Limburg verbrand je even hard. Misschien een simpele, doch belangrijke, tip is: laat een airco plaatsen in Limburg. Een airco kan je leven zo veel gemakkelijk maken, er van uitgaande dat je de ramen en deuren dicht houdt! Je bent namelijk niet de hele buurt het verkoelen, enkel je eigen huis. Wellicht als je deze keuze combineert met zonnepanelen, zorg je er voor dat je eigenlijk niks betaald voor je koele airco lucht!

Zonwering halen

Het zit vrij letterlijk in de naam: het weert de zon. De zon is doorgaans wel de grootste aanstichter van temperatuurproblematiek in de zomer. Deze tip is aan te raden om te combineren met je gordijnen. De zon beweegt de hele dag door en de zonwering kan dus soms niet alles tegenhouden. Het ziet er misschien niet altijd even mooi uit, maar dat compenseert zich gemakkelijk door het feit dat je niet verbrand als een kreeft in een kokende pot water.

In de avond kan die airco uit

Waarom vraag je? Omdat dan de ramen open gaan! Als het voor jouw gevoel ’s avonds genoeg is afgekoeld, dan kan je er voor kiezen om alle ramen tegenover elkaar open te gaan zetten. Zo zorg je er voor dat de, relatief, koele avondlucht je huis gratis verkoeld. Dit is ook net wat goedkoper dan de energiekosten van de airconditioning. Let wel op, in de zomer is er één dier wat heel Nederland terroriseert: de mug. Deze tip zorgt er voor dat je, helaas, ook een hele muggenzwerm in je huis kan verwachten.

Ook interessant