Verlichting

Hoe kun je je tuin het beste verlichten?

Hoe kun je je tuin het beste verlichten?
Als je ‘s avonds nog lang buiten wilt zitten en wilt genieten van je tuin heb je tuinverlichting nodig. Tuinverlichting is niet alleen handig, het brengt ook sfeer in je tuin. Je kunt je eigen sfeer creëren door bepaalde elementen in je tuin uit te lichten. Om je tuin optimaal te verlichten kun je het beste een lichtplan maken. Maak je een lichtplan dan heb je overal over nagedacht en kun je de mooiste en meest praktische verlichte tuin maken. Hoe je dit het beste kan doen zochten we voor je uit.

Maak een plattegrond van je tuin

Maak eerst een plattegrond van je tuin. Doe dit bij voorkeur op schaal. Hiermee krijg je een goed overzicht van je tuin. Geef de plek van de belangrijke elementen in je tuin aan. Bijvoorbeeld het terras, het grasveld, de borders, een boom of bepaalde planten. Bekijk wat de belangrijkste zichtlijnen zijn vanuit je terras, het huis of je zitplek in de tuin. Welke elementen kun je uitlichten?

Wat wil je verlichten?

Denk na over wat je ‘s avonds wilt zien. Waar moet de verlichting functioneel zijn en waar is deze meer bedoeld om de juiste sfeer te brengen. Kijk naar leuke hoekjes of bijzondere vormen die beter tot hun recht komen door verlichting. Ook van elementen die minder voor de hand liggen zoals de schutting maak je met de juiste verlichting een echte blikvanger.

Bepaal de lichtrichting

Tuinlampen heb je in verschillende stijlen en soorten. Iedere lamp is anders en geeft een ander soort verlichting. De richting van het licht speelt een belangrijke rol. Geïntegreerde verlichting schijnt vanaf de grond. Verlichting boven de grond verlichten rondom. Wandverlichting kan naar beneden schijnen of rondom. Stem de lichtrichting af op het element en varieer er in.

Bepaal het type licht per element

Als je weet welke elementen je wilt verlichten, kies je het licht dat daar het beste bij past. Bij Nostalux vind je een uitgebreide collectie van tuinverlichting. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen en modellen, LED-verlichting en verlichting met sensoren. Tuinspot en spots op de grond zijn bijvoorbeeld handig om een trap of de border te markeren. Met sokkellampen en tuinlantaarns kun je iedere keer weer andere plekken in je tuin verlichten. Voor verlichting op basis van laagspanning, 12 volt, geldt dat je deze zelf kunt aanleggen. Tuinverlichting op basis van laagspanning is veilig voor kinderen en huisdieren.

Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting op basis van laagspanning wordt veel gebruikt. Naast de lampen heb je een stopcontact, een transformator en een prikkabel nodig. Eventueel heb je ook een kabelsplitser of een verlenger nodig. De transformator wordt aangesloten op het lichtnet met een stekker. Vanuit de transformator wordt 230 volt omgezet in 12 volt, loopt de prikkabel. Hierop sluit je de verlichting aan. De kabel hoeft niet diep te worden ingegraven. Dieren of kinderen die in contact komen met de kabel lopen geen gevaar. De zwakstroom die door de kabel loopt is ongevaarlijk.

Ook interessant