Hoe je privacy in je tuin kunt creëren op een natuurlijke manier

14 december 2020 Bron: Bouw & Wonen
Hoe je privacy in je tuin kunt creëren op een natuurlijke manier
Voor veel mensen geldt dat hun tuin dé plek is om zich even lekker in terug te trekken. Met een boekje op de loungebank relaxen of in badkleding op de ligstoel liggen; hier wil je optimaal genieten zonder dat je bang hoeft te zijn dat de buren je kunnen bekijken. Nu we door de coronacrisis ook nog eens meer dan ooit thuis zijn, is het helemaal heerlijk om een beetje privacy te creëren in je tuin. De meeste mensen doen dat in de huidige samenleving ook nog eens het liefst op een duurzame en groene manier. In dit artikel lees je daarom meer over welke mogelijkheden je hebt voor een natuurlijke tuinafscheiding.

Natuurlijke afscheiding met een groenblijvende haag

Een van de mooiste manieren om privacy in je tuin te creëren is met een fraaie groenblijvende haag. Een haag zoals een Taxus baccata heeft het voordeel dat ‘ie het hele jaar groen blijft en er dus ook in de winter mooi uitziet. Hoewel je bij zo’n haag wel het nodige geduld moet hebben voordat het geheel goed is dichtgegroeid, profiteer je uiteindelijk van de vele voordelen. Dit soort hagen zijn gemakkelijk te onderhouden en te snoeien en is daarom enorm populair. Door de haag twee keer per jaar te snoeien (april en september) bepaal je zelf hoe hoog de haag precies wordt. Met het juiste onderhoud kan een groene haag honderden jaren oud worden! Je maakt dus een hele slimme groene investering én je geniet vervolgens van privacy in je eigen tuin.

Kies voor bomen in de tuin

Heb je een grote tuin en heb je daardoor de ruimte om bomen te plaatsen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om met een paar bomen een natuurlijke tuinafscheiding te maken. Ook bij bomen geldt dat je geduld moet hebben voordat je daadwerkelijk van privacy kunt profiteren. Maar: is het eenmaal zover, dan heb je een ‘natuurlijke schutting’ voor het leven. Bomen kunnen immers ook tientallen tot honderden jaren oud worden en gaan daarom je hele leven mee. Je hoeft overigens niet direct een paar grote bomen aan te schaffen; met kleine boompjes zoals appelbomen of olijfbomen kom je ook al heel ver. Daar kun je uiteindelijk ook nog eens letterlijk de vruchten van plukken!

Houten pergola met klimplanten als afscheiding

Wat ook heel knus staat én tegelijkertijd groen is, is een pergola van natuurlijk materiaal met een mooie klimplant eraan. Een pergola is met name de ideale tuinafscheiding wanneer je wilt voorkomen dat mensen van bovenaf je tuin in kunnen kijken. Woon je dus op de begane grond van een appartementencomplex of van een dubbele woning dan is het ideaal om met een houten pergola meer privacy te creëren. Schaf direct een mooie klimplant aan die je tegen de pergola aan kunt laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan een blauwe druif of groene klimop. Het grote voordeel van een pergola is dat je in de zomer direct kunt genieten van een heleboel extra schaduw in je tuin.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo