Nieuwbouw

Hoe internet de bouwsector ingrijpend heeft veranderd

Rond het millennium beschikten de meeste bedrijven in de bouwsector over een internetaansluiting. De wijze waarop men internet gebruikt bij het werk en de mate waarin, is door de jaren heen sterk veranderd. USP heeft hier doorlopend onderzoek naar gedaan. Hierbij een beschrijving van deze interessante ontwikkeling die de sector voorgoed heeft veranderd.

Een bedrijfsleven zonder internet is tegenwoordig lastig voor te stellen; vele beroepen zouden niet eens bestaan zonder internet. Het heeft wel even geduurd voor internet massaal werd geadopteerd in de bouwwereld. USP Marketing Consultancy heeft vanaf 1998 onderzoek gedaan naar het gebruik van internet in de bouw. In 1998 had gemiddeld 24% van alle bouwbedrijven toegang tot het internet, in 2003 was dit al 87%. Voorschrijvende partijen hebben logischerwijze altijd een voorlopende rol gehad in dit proces, aangezien zij veelal op kantoor zitten. Bij de uitvoerende partijen duurde het beduidend langer voordat internet zijn intrede maakte. De bouw heeft achtergelopen op de rest van het bedrijfsleven wat betreft de adoptie van internet. In 1999 had 62% van alle bedrijven in Nederland toegang tot het internet, terwijl dit percentage onder bouwbedrijven slechts 36% bedroeg. Twee jaar later had de bouwsector dit verschil ingelopen.

Als bedrijf kun je eigenlijk ook niet meer zonder website. Een website biedt veel mogelijkheden om het bedrijf goed te kunnen profileren bij klanten. In 2000 had gemiddeld één op de drie bedrijven in de bouw een website. Aanbieders waren de grote voorlopers met 52%. In 2003 was het aantal bedrijven met een website nagenoeg verdubbeld. Tegenwoordig zijn er haast geen bedrijven meer in de sector zonder een website.

Online oriëntatie verdrievoudigd

Het internet speelt ook een belangrijke rol als oriëntatiemiddel. Waar men tien jaar geleden nog hoofdzakelijk gebruik maakte van informatiebronnen als vakbladen, productfolders en documentatiemappen, spelen internet zoekmachines tegenwoordig een hoofdrol. Om een indicatie te geven van de groei in online oriëntatie: in 2004 werden er wereldwijd maandelijks 2,8 miljard zoekopdrachten uitgezet bij Google, in 2010 was dit aantal al 88 miljard. In Nederland zal de groei in zoekopdrachten waarschijnlijk iets minder dramatisch zijn, maar nog altijd substantieel. Wanneer we specifiek kijken naar de bouwwereld, zien we ook een sterke toename in de online oriëntatie. Vergeleken met 2004 zoekt men tegenwoordig naar drie keer zoveel onderwerpen op het internet. Men zoekt met name naar informatie over technische productspecificaties en materiaaleigenschappen.



De volgende stap

Bedrijven in de bouwsector beschikken tegenwoordig dus allemaal over een internetaansluiting, het merendeel heeft een website om zich te profileren bij de klanten en internet is één van de belangrijkste informatiebronnen. De volgende stap is het concreet inzetten van het online kanaal om de producten te verkopen. In het bedrijfsleven is een sterke groei te zien in het online inkopen. Waar het aandeel van online inkopen in 2000 nog 5% van de omzet bedroeg, was dit in 2010 gestegen naar 15%. De groei van online inkopen in de bouwsector was nog veel sterker. In 2004 gaf men aan 6% van de totale materiaalinkopen online te doen, in 2007 was dit al een kwart van alle materiaalinkopen. In 2010 vroeg USP Marketing Consultancy aannemers, klusbedrijven en installateurs of zij wel eens online materialen inkopen. Driekwart gaf aan dat dit het geval is en een kwart koopt zelfs regelmatig materialen via het online kanaal. Het gemak en de mogelijkheid om buiten kantooruren te bestellen, zijn belangrijke oorzaken voor de toenemende populariteit van bestellen via het online kanaal. Aan fabrikanten en handelaren is gevraagd of zij zich bezig houden met online activiteiten om de eigen doelgroep te bereiken. Alle fabrikanten en handelaren zetten het online kanaal in.

Niet alleen het bedrijfsleven maakt gebruik van het online kanaal om inkopen te doen. Branchevereniging Thuiswinkel.org doet jaarlijks onderzoek naar de online bestedingen van consumenten. De verwachting is dat de online bestedingen van consumenten in 2011 de grens van €9 miljard zullen passeren. De afgelopen jaren was er een enorme groei te zien in de online aankopen van consumenten en het plafond lijkt nog lang niet in zicht.



De enorme groei in online materiaalinkopen biedt veel kansen voor aanbieders in de bouw en hoewel alle fabrikanten aangeven zich online te profileren, heeft het merendeel nog geen webshop (81%). Handelaren hebben de trend van online aankopen beter op weten te pikken; hier heeft 44% een webshop. De bouw speelt dus nog onvoldoende in op de mogelijkheden die het online kanaal biedt. Maar om deze mogelijkheden goed te kunnen benutten, zijn er wel een aantal belangrijke voorwaarden voor een webshop om te kunnen voldoen aan de klanteisen. Afnemers in de bouwsector geven aan dat zij het erg belangrijk vinden dat de webshop inzicht biedt in de levertijden, dat men snel de juiste producten moet kunnen vinden en dat men inzicht wil in de voorraden.