Hoe bouwt Tesla zijn fabrieken zo snel en duurzaam?

23 maart 2021 Bron: Bouw & Wonen
Hoe bouwt Tesla zijn fabrieken zo snel en duurzaam?
Op dit moment heeft Tesla vier volledig functionerende fabrieken, waarvan er drie in de Verenigde Staten (San Francisco, New York, Reno) staan en één in China (Shanghai). Daarnaast is Tesla nu bezig met het realiseren van fabrieken in Berlijn en Austin. In de komende jaren is het bedrijf van plan om nog eens tientallen fabrieken te bouwen en zo hun positie op ieder continent te versterken. Dat is alleen haalbaal als het merk in staat is om fabrieken snel te bouwen. In dit artikel worden de snelheid en de duurzaamheid van de bouw verder uiteengezet.

Snel

In 2020 is tsla begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek in Duitsland en net als alles bij Tesla, moest ook dit snel gaan. Het duurde niet lang voordat de bouw van de fabriek werd bestempeld als het snelste bouwproject van Duitsland. Het plan om te bouwen werd gemaakt in 2019, de bouw begon in 2020 en halverwege 2021 zal het project helemaal zijn afgerond. Al met al heeft het dan van begin tot eind minder dan twee jaar geduurd. Ter vergelijking: 20 kilometer verderop werd er gebouwd aan de nieuwe luchthaven van Berlijn, de BER, waarvoor de plannen al in 1992 werden gemaakt, de bouw pas in 2006 begon en de afronding pas plaatsvond in november 2020.

De bouw van de fabriek in Duitsland is geen uitzondering, de Tesla fabriek in Shanghai werd in slechts 168 dagen gebouwd. Hoe doet Tesla dat toch? In de eerste plaats zorgt Tesla ervoor dat ze een waterdicht plan hebben. Het werkt als een soort Lego waarbij alle bouwstenen precies in elkaar passen. De locatie heeft geen invloed op het plan en daardoor kan het op iedere locatie opnieuw worden herhaald, hierdoor wordt de tijd voor planning aanzienlijk verkort. Daarnaast is ook over de manier van werken goed nagedacht. Alle materialen voor de fabriek worden als een soort puzzel geleverd en deze hoeft op locatie alleen in elkaar gezet te worden. Verschillende teams beginnen aan verschillende onderdelen en zo wordt er een ritme gecreëerd waarbij de bouw gewoon door kan gaan als er ergens anders vertraging is.

Duurzaam

Daarbij heeft Tesla er ook nog eens voor gekozen om de fabrieken volledig klimaatneutraal te laten werken. Alle elektriciteit die wordt gebruikt komt van zonne-energie, daarvoor is het dak van de fabriek helemaal volgebouwd met zonnepanelen. Er wordt in de fabriek nergens gas gebruikt, alle warmte komt bij elektrische warmtepompen vandaan. Voor de bouw van de fabriek in Duitsland moest een groot stuk land ontbost worden en in de eerste instantie zorgde dat voor wat verzet van lokale milieuactivisten, maar Tesla is inmiddels begonnen met het planten van nieuwe bomen. De oppervlakte van de nieuwe bebossing zal drie keer zo groot zijn als het stuk dat voor de bouw van de fabriek is weggehaald.

De fabrieken die al zijn gebouwd, blijven ook verduurzamen. Het waterverbruik in de fabrieken van Tesla is tussen 2018 en 2019 bijvoorbeeld met 45% afgenomen. Deze verbeteringen worden weer meegenomen bij de bouw van volgende fabrieken, zoals die in India. Op deze manier laat Tesla zien dat zij hun missie om klimaatneutraal te worden serieus nemen en daardoor leggen ze de lat voor de rest van de auto-industrie heel hoog.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo