Duurzaam Bouwen

Het nobele streven van de Holcim Foundation

Op 15 september werden in Milaan de Holcim Awards voor sustainable construction uitgereikt, een initiatief van de in 2003 opgerichte Holcim Foundation. Het werd een leerrijke tweedaagse met een zeer verzorgde awardceremonie, een bezoek aan de Milanese binnenstad en een lezing over bouwprojecten in de Noord-Italiaanse regio

De Holcim Foundation werd in 2003 opgericht onder impuls van het Zwitserse Holcim, een specialist in cement, stortklaar beton en granulaten. Hoewel deze impuls zich nog in de naam van de organisatie weerspiegelt, is de Holcim Foundation een onafhankelijk platform dat zowel de professionals als het grote publiek meer bewust wil maken van het belang van duurzaam bouwen. 'Onafhankelijk' betekent in dit geval dat er wel vertegenwoordigers van Holcim in het bestuur zetelen en dat ze er wel sprake is geldelijke steun, maar dat ze een autonome beleidsvoering heeft die geenszins beïnvloed wordt door de commerciële belangen van het bedrijf.

Duurzaamheid is een modewoord, en dat is niet altijd een voordeel. Het is een erg ruim begrip dat haast op elke context toepasbaar is, zelfs op de reclames voor wasproducten die uw favoriete televisieprogramma’s dagelijks onderbreken. Dat maakt een concrete en doordachte implementatie van de principes erachter echter niet minder noodzakelijk, en het is net daarom dat de Holcim Foundation in het leven werd geroepen. “Gebouwen nemen maar liefst veertig procent van de primaire energieconsumptie voor hun rekening,” vertelde General Manager Edward Schwarz ons. “Het spreekt dus voor zich dat we enorm veel kunnen besparen als we gebouwen op een verantwoordelijke manier ontwerpen en het beheren. Een goede materiaalkeuze en een sterk energetisch concept zijn cruciaal.”

Lees verder op Architectura.be