Algemeen

Het mes in onroerendezaakbelasting Nederland

AMSTERDAM - De beoogde coalitiepartners CDA, VVD en D66 overwegen een deel van de onroerendezaakbelasting (ozb) af te schaffen.

Alle huiseigenaren zullen dan wel het zogenoemde eigenaarsdeel van de ozb moeten blijven betalen, maar het gebruikergedeelte wordt geschrapt. Huurders hoeven helemaal geen ozb meer te betalen als de plannen van de drie kabinetsonderhandelaars inderdaad zouden doorgaan.

Het huidige demissionaire kabinet was van plan om in één klap de hele ozb af te schaffen, maar gezien de verslechterde economische situatie in ons land blijkt dat te duur te zijn. Deze maatregel, die de VVD prominent in haar verkiezingsprogramma heeft staan, zou namelijk 2 miljard euro kosten.

Goedkoper
Het gedeeltelijk schrappen van de belasting is de helft goedkoper: l miljard euro. Naar verluidt doen de kabinetsonderhandelaars van CDA, VVD en D66 er achter de schermen alles aan om deze gedeeltelijke lastenverlichting voor burgers toch mogelijk te maken. Het CPB moet de aangepaste voorstellen nog doorrekenen.
Build for Life