Duurzaam Bouwen

Het kantoorgebouw van de toekomst

In 2019 moeten alle nieuwe gebouwen in de EU voldoen aan de "nulenergie" norm. Dit komt erop neer dat ze niet alleen perfect geïsoleerd en geventileerd moeten zijn, maar ook in hun eigen energie dienen te voorzien, afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Daikin Europe N.V., Oostende (België) en Zeller/Athoka GmbH willen nu al weten hoe technologieën en materialen – die hun nut al hebben bewezen bij coating- en bouwtoepassingen – op een duurzame en energiezuinige manier samenwerken in het totaalconcept van een nulenergie gebouw met een commerciële functie. Daarom heeft Daikin in samenwerking met Athoka GmbH en Zeller Kälte- und Klimatechnik GmbH een internationaal onderzoeksproject opgestart in de Duitse stad Herten. De nieuwe hoofdzetel van Zeller/Athoka GmbH, die werd ontworpen volgens de nulenergie benadering, zal de komende 12 maanden dienst doen als live-lab, waarbij alle metingen worden uitgevoerd tijdens de normale werk- en kantooruren.

Bij dit onderzoeksproject zijn een aantal vermaarde instituten betrokken: het Franse Centre Technique des Industries Aérauliques et Thermiques (CETIAT), het Fraunhofer-Institut für Bauphysik (IBP) en Fraunhofer UMSICHT, de TU Dortmund en ook de universiteit van Manchester (UK). Op vraag van Daikin zullen zij onafhankelijke metingen en studies uitvoeren, opdat hieruit interdisciplinaire conclusies kunnen worden afgeleid.

Na de dataverzameling zal het project zich meer toespitsen op optimalisatie. Met de analyse van de resultaten van dit onderzoek wil Daikin een belangrijke bijdrage leveren tot het behalen van de 2020-klimaatdoelstellingen van de EU, omdat ook al bestaande kantoorgebouwen de vruchten kunnen plukken van de lessen die worden getrokken uit het project. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is om te weten te komen met welke factoren rekening moet worden gehouden om de hoogst mogelijke efficiëntie te bereiken. Niet alleen voor het gebouw zelf, maar ook de wisselwerking met toekomstige "Intelligente energienetten“ en de kostenefficiënte opslag van hernieuwbare energie met gebruik van warmtepompen. Samengevat, Daikin wil het in praktijk brengen van de technische optimalisatie onderzoeken, en bijdragen aan toekomstige definities en berekeningsmethoden om betaalbare nulenergie gebouwen mogelijk te maken.

Gecombineerde Technologie

Om op een zinvolle manier energieneutraal te werken, doet men er best aan om in eerste instantie ervoor te zorgen dat onze woning minder energie zal verbruiken en dus het isolatiepeil van de woning ook aan het verhaal van energieneutraliteit te koppelen. De isolatiewaarden van het Athoka gebouw te Herten zijn 0,23 W/m²K voor de buitenmuren, 0,16 W/m²K voor het dak, 0,24 W/m²K voor de vloer en 1,30 W/m²K voor de vensters.

Verder combineert dit nulenergie gebouw met een totaaloppervlak van 1.335 m² (800 m² commercieel gebruikte ruimte, 535 m² kantoorruimte) reeds gevestigde systemen voor hernieuwbare energie zoals warmtepompen en fotovoltaïsche cellen. Een combinatie van Daikin Altherma lucht/water-warmtepompen voor vloerverwarming en sanitair warm water en een flexibel reagerende Daikin lucht/lucht-warmtepomp met geïntegreerde VRV®-technologie, staat garant voor een ideaal binnenklimaat en levert dezelfde hoeveelheid hernieuwbare energie als de fotovoltaïsche apparatuur. Een ander deel van het energieconcept is het aanvullende energiebesparende Daikin VAM-systeem voor ventilatie en warmteterugwinning.

Door de perfect aangepaste afmetingen van de coating en alle gebouwapparatuur, die resulteert in een lager specifiek energieverbruik, kan het hele jaar door in de energiebehoefte worden voorzien met de eigen fotovoltaïsche apparatuur (zonnecollectoren, over een oppervlakte van 300 m², geïnstalleerd in het dak). Verder zal 100 m² dakoppervlak beschilderd worden met een speciale, hoogresistente Daikin ZEFFLE-coating, die het zonlicht reflecteert en voorkomt dat het gebouw via het dak gaat opwarmen, zelfs op heel warme dagen. Daarenboven verhoogt het gereflecteerde zonlicht de energieproductie van de fotovoltaïsche cellen.

Achim Zeller (links op de foto), Managing Director van Athoka GmbH, legt uit: "We willen met ons eigen gebouw aantonen welke mogelijkheden de bouw van duurzame (commerciële) gebouwen vandaag de dag al biedt. Het is dan ook heel belangrijk dat het gebouw en de apparatuur optimaal worden aangepast. Verder hebben we ook alles in het werk gesteld om de apparatuur en technologie zo veilig mogelijk te maken. Om deze doelstellingen te bereiken, hebben we enkel beschikbare standaardsystemen gebruikt die hun deugdzaamheid al hebben bewezen, zodat we de risico's van de planning en toepassing konden beperken."

Naast het kantoorgebouw in Herten is Daikin Europe N.V. van plan om in de nabije toekomst gelijkaardige flat- en kantoorgebouwen (zowel bestaand als nieuw) in te richten. In 2011 is Frankrijk aan de beurt, Engeland en Italië volgen één jaar later. Verder zou het gebouw opgenomen moeten worden in het Green Building Programma (GBP) van de Europese Unie.