Algemeen

Het is vandaag weer Dikke-truiendag

Het is Dikke-truiendag. Scholen en kantoren draaien de verwarming een graadje lager. Leerlingen en werknemers duffelen zich iets warmer in dan anders. Ze dragen zo een steentje bij om de wereldwijde opwarming van de aarde tegen te gaan. Bouwunie vindt de Dikke-truiendag een leuk initiatief om de Vlaming te wijzen op het belang van minder energieverbruik. Minder energie verbruiken of verstandig omspringen met energie betekent wel niet dat de Vlaming moet inleveren aan comfort. Investeringen die woningen, scholen en gebouwen efficiënter isoleren en verwarmen, leveren winst op voor milieu én portemonnee (want het energieverbruik daalt en de energiefactuur ligt lager), en bieden zelfs meer comfort. De vakman is daarvoor de geschikte partner.

Op 16 februari 2005 – exact 7 jaar geleden - trad het Kyoto-protocol in werking. Daarmee verplichtten landen zich ertoe wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Vandaag worden we hieraan herinnerd op een ludieke manier. Het onderwijs en het bedrijfsleven gaan bewuster om met energie en doen een dikke trui aan.

Steeds meer mensen worden zich trouwens bewust van het belang van energiebesparende maatregelen. Deze investeringen zijn en blijven, ook in tijden van crisis, noodzakelijk én brengen geld en een verhoogd comfort op. Ze verhogen ook de waarde van je gebouw of woning. De afbouw van de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen heeft voor ongerustheid gezorgd. De afschaffing ervan zorgt inderdaad voor een iets langere terugverdientijd van je investeringen maar er zijn nog altijd premies die je investering onmiddellijk minder duur maken. Door het energiezuiniger maken van je woning of gebouw heb je bovendien elk jaar opnieuw een fiks lagere energiefactuur. Gelet op de hoge energieprijzen die eerder zullen stijgen dan dalen, blijft het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen dus een erg goede beslissing. Zo verdien je de vervanging van het enkel glas in je ramen door hoogrendementsglas, een investering van zo’n 3.000 euro, nog altijd terug op 4 jaar en 5 maanden. Na die periode maak je dus winst met je lagere energieverbruik. Nu al specialiseren aannemers zich trouwens in het plaatsen van woningen en gebouwen die zo geïsoleerd en geconcipieerd zijn dat je geen dikke trui nodig hebt en flink wat energie bespaart. Sommige van die gebouwen hebben bijna geen verwarming meer nodig of maken gebruik van zonne-energie of andere hernieuwbare energiebronnen om ze te verwarmen.

Bouwunie benadrukt steeds de belangrijke rol van de vakman in het energiebesparingsverhaal. Hoe dik isolatie ook is of hoe energiezuinig ook een verwarmingstoestel, ze worden waardeloos bij een verkeerde of slechte uitvoering of installatie. Enkel kwalitatief uitgevoerde werken leiden tot een echte energiebesparing. Wie bouwt of verbouwt gaat dus best in zee met een architect en aannemer(s) die op voorhand meedenken, het gebouw in de totaliteit bekijken en op de hoogte zijn van de juiste ontwerpen, technieken en materialen om energiezuinig te bouwen. Bouwunie sensibiliseert, informeert en begeleidt haar leden-bouwkmo’s via opleidingen (zoals die tot “Energiebewuste Aannemer”) en infosessies, brochures en advies van haar energieconsulenten (project ondersteund door de Vlaamse overheid). Dit moet ervoor zorgen dat de bouwbedrijven perfect kunnen inspelen op de noden van de (ver)bouwlustige Vlaming en op de hoogte blijven van de nieuwste evoluties.
Build for Life