Algemeen

Het Rotor House van Luigi Colani (fotospecial)

Ontwerper Luigi Colani heeft een ruimte-besparend huis ontwikkeld met een cilinder van zes vierkante meter. De cilinder is zowel een slaapkamer, keuken en badkamer. De cilinder kan linksom of rechtsom draaien en het gewenste vertrek vanuit de woonkamer bereikbaar maken. Er is een aparte toilet en een kleine gang/entree. Alles wordt bediend met één handige afstandsbediening.

Het 'Rotor House' is ontworpen voor jonge professionals die minimale ruimte nodig hebben en zich concentreren op hun carriëre. De totale woning is slechts zes bij zes meter groot.

Bekijk de fotospecial van het Rotor House van Luigi Colani. Klik hier.



Luigi Colani
Luigi Colani werd op 2 augustus 1928 in Berlijn geboren. Zijn vader, een Zwitser, werkte destijds als setdesigner in de Duitse hoofdstad. Colani studeerde aan de Berlijnse Kunstacademie.

In 1947 verhuisde hij naar Parijs om aan de Sorbonne aërodynamica te studeren. Als hij in 1952 zijn diploma behaalde, nam hij een functie aan bij de Californische firma Douglas als expert voor aërodynamica en kunststof. Hier deed hij onderzoek op het gebied van high speed.

In 1954 keerde hij terug naar Europa en richtte zijn eigen atelier in Parijs op. Tijdens de economische opleving in Duitsland keerde hij terug naar Berlijn. In deze periode won hij zijn eerste prijs: de gouden roos in Genève voor zijn design van de Fiat 1100 TV. Hij was ook bij Alfa Romeo, Lancia, VW en BMW actief.

In 1968 vestigde hij zich met zijn designteam in de Duitse deelstaat Westfalen, in het hartje van de meubelindustrie. Van maart tot december 1968 was hij de huisdesigner van Kusch+Co. Hij was een toonaangevend meubeldesigner in de daarop volgende jaren.

In 1972 verhuisde hij met zijn team naar het kasteel Harkotten. Zijn ontwerpen genoten grote interesse op internatiale vakbeurzen. Hij leidde projecten bij Thyssen, Villeroy & Boch, Boeing, Rosenthal, VW, BMW en Rockwell (NASA).

In 1979 reisde hij op uitnodiging van de Japanse industrie voor de eerste keer naar Azië.

In 1982 migreerde hij naar Azië waar hij al snel eerste successen boekte. Colani-brillen uit Japan werden al snel een ongelooflijk wereldwijd succes. Hetzelfde gold voor zijn ontwerp van de eerste digitale camera ter wereld, de Canon T90. Daarmee won hij op de Sukuba Expo in 1985 zowel de eerste als de tweede plaats. Hij en zijn team ontwierpen een honderdtal producten. Sinds juli 1985 is Colani de succesvolste designer in Japan.

Sinds 1991 brainstormt Colani ook voor de NASA.

In 1995 opende Colani een designbureau in Shanghai. Hij kreeg een professoriaat aan de Tong-Ji universiteit.

Het Colani designcentrum met een eigen onderzoeksruimte werd in april 2002 in Karlsruhe officieel ingewijd.

Ook interessant


Build for Life