Algemeen

Herzele scheldt schulden bij OCMW kwijt

Alle inwoners van Herzele die bij het OCMW schulden hebben uitstaan, hoeven die niet meer terug te betalen. De Oost-Vlaamse gemeente is de eerste in Vlaanderen die de schulden van haar inwoners collectief kwijtscheldt.
"Dit zal de geschiedenis ingaan als een maatregel met een bijzonder sociale dimensie", zegt burgemeester Johan Van Tittelboom (Open VLD).

Het schepencollege van Herzele (een coalitie van Open VLD, SP.A en Vl.Pro) maakt op de begroting van volgend jaar 270.000 euro vrij om alle schulden die inwoners van Herzele bij het OCMW hebben uitstaan, kwijt te schelden.

Met deze eenmalige toelage - "we gaan dit niet elk jaar herhalen, absoluut niet", zegt Van Tittelboom - aan het OCMW zullen 250 gezinnen worden geholpen.

De burgemeester benadrukt ook dat de gezinnen zich moeten aanbieden bij het OCMW en dat ze "dossier per dossier gevolgd zullen worden en gemotiveerd worden om de draad met het leven weer op te nemen".

De gemeente maakt ook 10.000 euro vrij om alle inwoners die van het OCMW een leefloon krijgen, en alle asielzoekers een eindejaarsbonus van 250 euro te geven.
Van Tittelboom stelt de maatregel, die samen met het OCMW werd uitgewerkt, op 30 december aan de gemeenteraad voor en verwacht de volle goedkeuring.

"Niet het juiste signaal"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft bedenkingen bij het initiatief.
Op deze plaats staat een flash die audio aanbiedt. Hieronder vindt u de informatie van deze audio en een link naar het fragment.

"De opdracht van het OCMW is in belangrijke mate toegespitst op de individuele hulpverlening en ondersteuning. Daarom denken wij dat dit het best een individuele maatregel zou zijn", zegt VVSG-voorzitter Jef Gabriels.

Volgens Gabriels is dit ook niet het juiste signaal om mensen aan te zetten tot verantwoordelijkheid.
Build for Life