Nieuwbouw

Herstel in bouw zet waarschijnlijk niet door

Het herstel in de Nederlandse bouw zet waarschijnlijk niet door, aldus het CBS. In de eerste helft van dit jaar nam de omzet toe met 6%. Het CBS verklaart dat Nederlandse bouwers door de gunstige weersomstandigheden 13% meer uren konden maken.

De omzetgroei voltrok zich in alle bouwsectoren. Bij gww-aannemers nam de omzet toe met 6,3% en gespecialiseerde bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels voerden de omzet op met gemiddeld 13%. Leggers van kabels en buizen konden 1% extra bijschrijven. In de sector b&u was de omzetstijging 5%, terwijl in het eerste kwartaal van 2011 nog 13% groei werd geboekt. Ron Duijkers, onderzoeker bij CBS, durft niet te voorspellen of de bouw ook over heel 2010 herstel zal vertonen. De verkoop van bestaande koopwoningen is in de eerste helft van 2011 niet aangetrokken. Het aantal verkochte woningen nam af met 3%.

Bouwbedrijven BAM en Heijmans lieten vorige week al weten dat ze geen herstel verwachten. Het EIB is positiever en voorziet dat de bouwsector dit jaar groeit met 1,5%.

Gebaseerd op: Cobouw