Interieur

Herinrichting inkomzone Belgacom-gebouw door Stein Van Rossem

Hoe creëer je voor een gigantisch kantoorgebouw een waardige representatieve inkomzone als de hoogte beperkt is tot 2,6 meter. Die vraag kreeg Stein Van Rossem voorgeschoteld bij de herinrichting van het Belgacom-gebouw in Brussel.
De bestaande inrichting van de inkomzone met annex meetingcenter dateerde uit het begin van de jaren '80 en voldeed niet meer aan de huidige normen en gebruikswensen. Het projectgebied werd daarom volledig gestript en heringericht. Het PVE betreft in wezen dezelfde invulling als voorheen; het voorzien van een representatieve inkom met in de directe nabijheid enkele vergaderruimten.

Rondom de projectzone werd een schil voorzien (zwarte wand) waardoor het gebied zich duidelijk laat afbakenen binnen een groter geheel. Hierbinnen werden (losse) volumes geplaatst (balie, vergaderruimten, sanitaire cel, coffee-corner,…). De ruimte tussen de volumes doet op deze wijze dienst als informele ontmoetingsruimte en gaat naadloos over in de entree. Op deze wijze ontstaat visueel een groter geheel en krijgt de inkom zijn gewenste allure.

De oefening bestond erin om op een kleine oppervlakte met een zeer beperkte hoogte (2,60m) een kantoorgebouw van +/- 30.000m² van een waardige, representatieve inkomzone te voorzien. Aansluitend hierbij diende rekening gehouden te worden met de grote diversiteit aan gebruikers (interne gebruikers en externe bezoekers) en is dus een zekere neutraliteit wenselijk.

Lees verder op Architectura.be