Verbouwen

Herinrichten en renoveren: milieuverantwoord en gezond

VIBE vzw zal in de periode 2012-2013 samenwerken met de middenveldorganisaties KVLV, OKRA en Markant aan het project Herinrichten en renoveren: milieuverantwoord en gezond! Dankzij dit project zullen de vele leden van deze organisaties informatie krijgen over gezonde en milieuverantwoorde herinrichtingsmogelijkheden van een woning, onder andere via vormingen, een winkelwijzer en een brochure over gezond en milieuvriendelijk renoveren.

Vanaf december 2011 tot en met eind 2013 begeleidt VIBE vzw het project Herinrichten en renoveren: milieuverantwoord en gezond! Met steun van de Vlaamse Overheid zullen de vele duizenden leden van de middenveldorganisaties KVLV, OKRA en Markant zeer concrete informatie aangereikt krijgen over de beste manieren om de eigen woning te renoveren op een gezonde en milieuverantwoorde manier. VIBE en de projectpartners zullen dankzij dit project meer bewustwording rond de binnenmilieuproblematiek genereren.

VIBE vzw zal in een eerste fase van het project een tiental huizen en winkels van de leden van de projectpartners bezoeken. Tijdens deze bezoeken zal een medewerker van VIBE enkele metingen uitvoeren naar de aanwezigheid van een aantal vluchtige organische stoffen en het C02 niveau in de kamer. Daarnaast zullen er ook analyses van de stofzuigerzak worden uitgevoerd door een erkend laboratorium. Deze metingen en analyses zullen samen inhoudelijke informatie worden verwerkt in de vormingen en in de latere publicaties verbonden aan dit project.

De tweede fase van het project zal zich focussen op vorming. Via het 'teach-the-teacher' systeem zal VIBE tijdens een aantal vormingen de lesgevers van de partnerorganisaties verder bekend maken met de thematiek gezondheid en binnenmilieu. Deze lesgevers zullen daarna zelf met deze informatie aan de slag kunnen binnen lokale afdelingen van de projectpartners.
De informatie die VIBE aanreikt zal geschikt zijn voor een breed publiek omdat deze thematiek nog te weinig bekend is bij de meeste Vlamingen. Tegen het einde van het project zal ieder lid van de projectpartners met enkele nuttige tips uit de vormingen en informatiebrochure zelf met een extra winkelwijzer aan de slag kunnen om ook de eigen woning gezond en milieuverantwoord te renoveren.