Nieuwbouw

Helft bouwvakkers met vorstverlet

Door de vrieskou is naar schatting de helft van het bouwpersoneel met vorstverlet. Heel wat bouwterreinen liggen stil en daardoor is het 's morgens ook rustiger op de wegen. Vannacht was het trouwens opnieuw ijskoud, met temperaturen tot bijna -21 in Elsenborn.
Wie aan het bouwen of verbouwen is, hoopt wellicht dat de dooi snel intreedt. Want bij dit vriesweer liggen meer en meer bouwterreinen stil. "En een bouwwerf is eigenlijk een opeenvolging van activiteiten", zegt Veronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw. "Als de planning vorige week niet is gehaald, betekent dat dat de daaropvolgende werkzaamheden ook niet kunnen gebeuren, waardoor wellicht nog meer mensen met weerverlet zullen zijn."

Voor de pendelaars die met de auto komen werken, betekent dat dan weer goed nieuws. Want omdat veel werknemers in de bouw niet gaan werken, is er ook veel minder transport van zwaar materieel. "Zo zie je bijvoorbeeld dagelijks vrachtwagens met stortklaar beton, maar die zijn er nu veel minder", aldus nog Vanderbruggen. De ochtendspits verloopt daardoor iets rustiger.

Voorlopig is een einde van de vrieskou nog niet in zicht. Vannacht was het weer ijskoud. In Elsenborn werd het -20,8 graden. In Kleine Brogel werd het -16,2, in Ukkel -11,3. Daarmee is de koudegolf aan zijn negende dag toe.

Ook interessant