Winterweer! Handige tips voor in en rond de woning

2 februari 2012 Bron: VRT Nieuws
De winter is nu eindelijk begonnen! We hebben er lang op moeten wachten, maar zijn we goed voorbereid? Hebben we aan alle belangrijke zaken gedacht om de woning en tuin goed te beschermen? Kan mijn mazouttank bevriezen? Kan mijn buitenkraan bevriezen? Mag ik zout strooien in mijn tuin? Gaan mijn plantenbakken bevriezen? Mag ik mijn centrale verwarming uit of lager zetten?

Wanneer u voor korte of langere tijd (wintervakantie) het huis verlaat, bent u misschien geneigd om de verwarming gevoelig lager of uit te zetten, maar is dat een goed idee als het buiten vriest dat het kraakt? De verwarming enkele graden lager zetten (maximaal 5 graden) kan geen kwaad en is bovendien goed voor uw portemonnee. De verwarming dagenlang afzetten bij stevige vriestemperaturen (’s nachts en overdag) is dan weer af te raden. Bij extreme temperaturen kan het water in de buizen immers bevriezen en dan kunnen leidingen barsten. Dit kan vooral gebeuren bij leidingen die op slecht geďsoleerde plaatsen liggen (garage, kelder…). Die kunt u het best extra beschermen door ze in te pakken met een isolerend materiaal.

Kan mijn buitenkraan bevriezen?

Het kraantje dat zich aan de buitenkant van uw woning bevindt, houdt een risico in. Het water dat nog in het kraantje en in de leiding erachter zit, kan bevriezen, waardoor de leiding en de kraan beschadigd kunnen raken. U kunt dit voorkomen door binnen de toevoer naar het kraantje af te sluiten. Vergeet dan zeker niet het water dat nog in de leiding zit, te laten weglopen. U kunt ook een vorstbestendige buitenkraan laten installeren, die immuun is voor vrieskou.

Kan de mazout in mijn ketel buiten bevriezen?

Als uw mazouttank buiten staat, boven de grond, bestaat het gevaar dat de mazout in de tank bevriest. Veel distributeurs bieden echter al mazout aan die bestand is tegen temperaturen tot -20 graden. Als dat niet het geval is, kunt u antivries toevoegen aan uw mazout. Fabrikanten raden 1 liter per 1.000 liter aan. Als mazout bevriest, kunnen de leidingen en filters verstopt raken, waardoor de brander slecht kan gaan werken.

En mijn tuin?

Het gaat ook sneeuwen. Sneeuw kunt u het beste laten liggen, het is een ideale isolatie voor de planten. U dient wel Potten en bakken te controleren of de afvoergaten nog open zijn, eventueel de gaten doorprikken of de plant eruit halen en opnieuw planten. Uw potten kunnen anders kapotvriezen.
Bij gladheid kunt u het best met scherpzand strooien in plaats van met zout, dit om schade bij planten te voorkomen.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo