Nieuwbouw

Helft Vlamingen kiest voor strak eigentijdse bouwstijl

Helft Vlamingen kiest voor strak eigentijdse bouwstijl
Een half jaar geleden ging Belim Bouwteam uit Melle via een online enquête op zoek naar de verschillende ‘woontypes’ onder de Vlamingen. Meer dan 5000 mensen vulden die ook effectief in, een aardige staalplaat dus van Vlaamse bouwer. De resultaten gebruikte Belim Bouwteam vooral om zijn architectenbestand uit te breiden, om zoveel mogelijk te kunnen inspelen op de heersende bouwtrends, ook voor het gemiddelde bouwbudget.

Onder woontype moet je meer verstaan dan enkel wonen. Het gaat ook over de manier van reizen, gastronomie, huisdieren… de levensstijl tout court. Joris Ockier van Belim Bouwteam: “Zo achterhalen we welk ontwerp en welke materialen het meest aanspreken. Die brede stromingen zullen we vertalen in onze projecten.” Uit de resultaten blijkt dat de Vlaming op het vlak van bouwen en wonen alvast niet geneigd is gekke dingen te doen.

Klassiek en eigentijds

50% van de bevraagden blijkt een ‘strak eigentijds’ woontype te zijn. Op de tweede plaats met 40% staat het ‘klassieke’ type. 8% valt dan weer onder de noemer ‘zelfbewust authentiek’ en slechts 2% is ‘eigenzinnig trendy’. Op zich niet echt verrassend, en eigenlijk wordt nog maar eens bewezen dat de Vlaming vooral een eerder traditionele bouw- en levensstijl aanhangt. Heel kort samengevat: traditie en orde, maar met een persoonlijke toets. Joris Ockier: “Dit is uiteraard geen wetenschappelijke studie, maar toch een concrete indicatie van de Vlaamse bouwvoorkeur. Het laat ons dan ook toe onze methode daar op af te stemmen.”

Bredere doelgroep

Belim Bouwteam heeft meer dan 30 jaar ervaring, maar was in het verleden vooral gespecialiseerd in exclusieve villabouw volgens het sleutel-op-de-deurprincipe. Sinds 2007 maakt het bedrijf deel uit van Groep H en wordt er op een veel breder bouwpubliek gemikt onder het motto ‘verrassend bereikbaar’. “Al blijft de filosofie onveranderd”, vertelt Joris Ockier. “Architectuur is en blijft bij Belim Bouwteam de onderscheidende factor. Waar we voorheen die architectuur in hoofdzaak toepasten op grotere exclusieve privéwoningen, doen we dat vandaag vooral op uitgepuurde projectbouw. Zo is het Heirhof te Merelbeke (die een getrouwe replica van een oud Begijnhof zal worden) een model voor het vernieuwde Belim Bouwteam.”

Het ontwerp van Heirhof is van de hand van architectenbureau Arcas. De afwisselende bebouwing is helemaal geïnspireerd door de oorspronkelijke architectuur van de begijnhoven. Uitgevoerd met traditionele materialen als baksteen, houten buitenschrijnwerk en gebakken dakpannen, maar een verfijnde detailafwerking.

Troeven van nieuwe structuur

Door de centralisatie van de operationele afdelingen bij Groep H maakte Belim Bouwteam recent een evolutie door, maar is naar eigen zeggen sterker uit die fase gekomen. “Binnen de kracht van een sterke groep kunnen we volledig ons eigen ding doen. Door de centrale expertise en ondersteuning kunnen we nog sterkere kwaliteit bieden én een betere prijs bedingen door het hoger volume van de groep.”, besluit Ockier.