Terras en oprit

Helemaal thuis op balkon en terras

De zon wordt vanaf nu warmer en het is dan ook de hoogste tijd om het balkon en terras in te richten. Maak het gezellig met geurende, bloeiende planten en laat de zomer maar komen. Tenslotte zijn het balkon en het terras de ideale plekken om dichtbij huis van elk zonnestraaltje te genieten. Lees daarom hier de tips voor verzorging en aankleding van terras en balkon.

De verzorging

Heel belangrijk bij planten in potten en bakken is dat het regen- en gietwater makkelijk uit de pot weg kan lopen. Planten kunnen er nu eenmaal niet tegen om een tijd in kletsnatte grond te staan. Daarom is het belangrijk dat er in de bodem van de pot of bak een of meer gaten zitten. Leg hierover eerst wat potscherven of kleikorrels. Vul dan op met potgrond en zet de plant hierin. Worden de uitgebloeide bloemen consequent weggehaald, dan beschouwt de plant dit als een seintje om opnieuw bloemknoppen te gaan vormen.

Voeding moet

Handig is om meteen wat gecoate voedingskorrels aan de grond toe te voegen. Deze korrels geven hun voeding gedurende het seizoen aan de plant af. In plaats van deze korrels, kan er ook van tijd tot tijd vloeibaar voedsel in het gietwater worden opgelost.

De grond

Op het tuincentrum zie je tegenwoordig heel veel verschillende zakken met grond liggen. Gebruik in balkonbakken potgrond en geen bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde wordt gebruikt bij het planten in tuin. Potgrond is relatief licht van gewicht en is beter in staat vocht vast te houden.

Water geven

Op tijd water geven is voor planten van levensbelang. Zelfs al heeft het geregend, dan kunnen planten in potten toch te droog staan. Vooral bij planten met groot blad loopt het regenwater weg zonder de aarde bereikt te hebben. Water geven is voor velen na een drukke dag een heerlijk ontspannend klusje. Geen tijd of weinig thuis? Installeer dan een micro-drip-systeem. Tot dertig planten krijgen daarmee automatisch water middels een tijdklok.

De inrichting

Op een balkon is het vaak woekeren met ruimte. Buitenkasten worden steeds decoratiever en vooral met een leuk kleurtje is een mooi effect te bereiken. Zet op en in de kast een plant met een hangende groeiwijze, bijvoorbeeld lobelia of een Surfinia. Ook zijn er smalle sidetables en etagères voor buiten die maar weinig ruimte innemen, maar waar wel lekker veel planten op kunnen staan. Voor de vloer kun je denken aan hout en niet al te zware poreuze tegels. Op zonnige balkons en terrassen zie je steeds vaker weerbestendig doek, dat met nestelringen kan worden bevestigd. Ook kun je lintjes in de zomen meestikken, zodat je ze vast kunt strikken.

TIP: Inklapbare tuinmeubels zijn op een balkon vaak het handigst.

Wind

Wind kan vooral op een balkon een flinke spelbreker zijn. Zet op de kant waar de meeste wind vandaan komt een rietmat. Ook mooi is een natuurscherm van heide of wilg. Echt groen is zo'n handige kant-en-klaarhaag in potten, die met klimop is begroeid. Dat zorgt bovendien voor een beetje privacy. Zorg wel dat de matten en schermen goed verankerd staan!





TIP: Planten op stam zijn echte windvangers. Zet ze daarom altijd in een stevige pot die niet makkelijk omvalt.

Weinig zon (noord/oost):
- Tabaksplanten (Nicotiana)
- Vlijtig liesje (Impatiens)
- Begonia
- Fuchsia
- Abutilon
- Laurierboompje
- Maskerbloem (Mimulus)
- Violen

Veel zonlicht (zuid/west):
- Agave
- Geranium (Pelargonium)
- Lavendel
- Salvia
- Zinnia
- Verbena
- Portulaca
- IJsbloem
- Oleander