Algemeen

Helbig ruimt plaats voor nieuwbouw

Brugse Hoefijzerlaan krijgt een nieuw uitzicht

BRUGGE -- De leegstaande magazijnen, bureaus en een privéwoning van de aluminiumgroothandel Helbig langs de Hoefijzerlaan 41-51 en de Schouwvegerstraat worden grotendeels gesloopt en vervangen door een nieuwbouwproject met dertig luxe-appartementen en twee commerciële ruimten. Bouwheer is de Federale Immobiliënvennootschap van het Bouwbedrijf. Met het project zal het bewuste stuk Hoefijzerlaan, soms ook wel eens de Helbiglaan genoemd, een kwalitatievere aanblik krijgen.

Helbig Aluminium, onder de leiding van een nieuwe zaakvoerder Luc Vermeersch, verhuisde in juli vorig jaar naar een gloednieuw bedrijfsgebouw in Oostkamp. Plannen om uit te breiden langs de Hoefijzerlaan waren op een njet van het Brugse stadsbestuur gestoten.

De stichter Robert Helbig verkocht de oude magazijnen en bureaus langs de Hoefijzerlaan aan de Federale Immobiliënvennootschap van het Bouwbedrijf, bekend van zijn kantoor op de Eiermarkt en van de opmerkelijke appartementsgebouwen aan de Raadsherenlaan in Sint-Kruis (Malehoek) waarvoor zij ook als bouwheer optrad. Pol Salens werd ook nu als architect aangesteld terwijl Adviesbureau Dewaele voor de verkoop instaat.


Zes blokken

Uit de plannen die architect Salens ons liet inkijken, blijkt dat de panden 41, 43, 47 en 51 worden gesloopt, de gebouwen met natuursteenbekleding (de nummers 45 en 49) van de hand van de Brugse architecten Platteeuw en Vermeersch blijven behouden en worden gerenoveerd.

Het project, waarvoor de stad al de bouw- en sloopvergunningen afleverde, bestaat uit zes architecturaal verschillende appartementsblokken die perfect op de bestaande bewoning langs de Hoefijzerlaan aansluiten. De charme van het project is dat de dertig appartementen niet in één grote blok worden gepresenteerd, maar over zes gebouwen worden verspreid.

Er zijn ook vier aparte traphallen. De commerciële ruimten (gelijkvloers nrs. 45-47 en 49) zijn in de eerste plaats bedoeld voor kantoren. De Federale Immobiliënvennootschap zou er zelf een ruimte betrekken.

De appartementen zijn tussen de tachtig en 140 vierkante meter groot met één, twee of drie slaapkamers. Eén gelijkvloers appartement heeft een ruime tuin, het merendeel heeft een ruime zonneterras. Er zijn doorkijkappartementen en duplexappartementen. Sommige flats kunnen samengevoegd worden.

De nieuwe gebouwen 41 (het nieuwe hoekhuis met de Schouwvegerstraat) en 43 worden voorzien van een ondergrondse parking die aansluit op de bestaande kelders. De in- en uitrit komt in de Schouwvegerstraat. De kelders met de bovengelegen magazijnen van de nummers 45 en 49 blijven behouden en worden omgevormd tot bovengrondse parkeergelegenheid. Alles samen bedraagt de parkeercapaciteit zo'n vijftig wagens.

De nieuwe gebouwen rond de twee te renoveren witstenen gevels worden afgewerkt met kwalitatieve materialen. Ze bestaan achtereenvolgens uit lichtgrijze en donkerblauwe, gevoegde papesteen, uit een blauwe hardsteenbekleding, een houten gevel een en een gelijmde roze baksteengevel. Het buitenschrijnwerk bestaat uit aluminium, staal en hout, de dakbedekking uit tegelpannen en zink. Alle tuingevels worden bezet met sierpleister. De werken starten na het bouwverlof.

Build for Life