Algemeen

Heijmans verzegelt pas gebouwd pand in Schagen

Ontwikkelaar Frion BV in Leeuwarden heeft nog een ‘aanzienlijk’ bedrag aan onbetaalde rekeningen bij de combinatie BBF Leeuwarden/Heijmans Bouw open staan. Die heeft vervolgens het pas opgeleverde kantoorpand in het plan Westerpark in Schagen verzegeld. Het kan nu niet worden verhuurd.

“De stickers gaan niet eerder van de deur dan wanneer de nota’s zijn betaald”, vertelt commercieel directeur B. Sinnema van BBF, doelend op de plakkaten op de deuren van het kantoorpand waarop staat dat de aannemer het recht van retentie uitvoert. “Het is een centenkwestie.”
Frion liet het 2000 vierkante meter metende en uit drie bouwlagen bestaande kantoorpand met parkeergarage bouwen na overleg met Wooncompagnie. De woningbouwcorporatie wilde graag sociale woningbouw realiseren in het plan. De bouw van kantoren was nodig om met de verkoop daarvan de sociale appartementen te betalen. Frion zou het kantoor ontwikkelen.
Doel was om in totaal 106 appartementen en 10.000 vierkante meter kantoorruimte te realiseren. Later bleek dat Frion de beoogde kantoorruimte niet kon betalen, los van de marktontwikkeling. Wooncompagnie besloot daarop bij te springen. Met de gemeente Schagen kwam men overeen dat de kantoren fasegewijs zouden worden gebouwd, afhankelijk van de marktvraag, te beginnen met het huidige gebouw. Meer kantoorruimte is echter niet nodig, gezien de huidige marktontwikkeling.

Huurderving
Wooncompagnie kan het pand nu niet verhuren omdat Frion de rekeningen niet heeft betaald. Het woonbedrijf lijdt daardoor inkomstenverlies door huurderving. Dat wordt deels vergoed uit de door Frion afgegeven bankgarantie omdat die grondeigenaar is. Hoe lang BBF/Heijmans het pand nog verzegeld houdt, is niet duidelijk. Directeur O. Geveke van Frion was niet bereikbaar voor commentaar.
Build for Life