Bedrijfsnieuws

Heijmans bouwer met het beste imago

Heijmans heeft van alle bouwbedrijven het beste imago. Dat vinden de topmannen van de 250 grootste ondernemingen in Nederland, blijkt uit onderzoek van communicatieadviesbureau Hill & Knowlton.

De Rosmalense aannemer Heijmans neemt de 71ste plaats in op de ranglijst van 500 bedrijven met het beste imago. Heijmans is daarmee de hoogstgeklasseerde aannemer, maar daalt ten opzichte van vorig jaar wel vijf plekken.

Een grote sprong omhoog maakt Ballast Nedam. Vorig jaar nog goed voor de 145ste plaats, dit jaar bezet de Nieuwegeinse bouwer positie 96. Dat is opmerkelijk gezien de vele negatieve berichten die Ballast Nedam afgelopen jaren moest afgeven.
Ook Volker Wessels steeg een flink aantal plaatsen op de ranglijst, maar liefst 113 naar de 143ste plaats. De grootste bouwer van Nederland, de BAM Groep, is terug te vinden op positie 157. HBG, dat eind 2002 al werd ingelijfd door BAM, neemt de 466ste plaats in. Kennelijk zijn de geënquêteerde topbestuurders nog in de veronderstelling dat HBG zelfstandig opereert.
De bouwfraude-affaire heeft onmiskenbaar invloed gehad op het imago van de aannemers. Toch maakte geen van de bouwbedrijven afgelopen jaar een drastische duikeling op de ranglijst. Dat gebeurde immers al een jaar eerder. Volker Wessels bijvoorbeeld moest toen bijna 150 plaatsen inleveren.
Met het imago van de ingenieursbureaus lijkt het wel goed te zitten. In de top 200 zijn er maar liefst vijf terug te vinden: Arcadis (plaats 63), Grontmij (113), Oranjewoud (144), DHV (168) en Fugro (182). Ook technisch dienstverlener Imtech mag niet klagen: ze bezet de 93ste plaats. Concurrent GTI staat een stuk lager: 228.

Imagoprobleem
Wie echt een imagoprobleem hebben zijn onder meer Strukton, Koop, TBI, Koop, AM en Bouwfonds. Allemaal bekende en grote bedrijven in de bouwnijverheid, maar zonder notering in de imago-topvijfhonderd. Het meest positief denken de Nederlandse topbestuurders over Shell, met afstand het bedrijf met het beste imago. Philips is goede tweede, ABN Amro derde. Ahold, vorig jaar nog tweede, noteert door het boekhoudschandaal twee plaatsen lager.
Build for Life