Bedrijfsnieuws

Heidelberg slankt nog met kwart miljard af

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement is van plan dit jaar voor een kwart miljard euro aan bedrijven af te stoten.

In het eerste kwartaal nam Heidelberg Cement afscheid van zowel de merken in de bouwchemie Compakta en Pactan als SRS Industry in Zweden en het Deense bedrijf H+H Fiboment.

Topman H. Bauer verwacht in 2004 de omzet en winst flink te kunnen verbeteren. De bestuursvoorzitter rekent op belangrijke rendementsverbetering door verder te snijden in de kosten en samenvoeging van activiteiten. “Bovendien trekt internationaal de economie aan. De ontwikkelingen in Duitsland, Azië, Turkije en het oosten van Centraal Europa zullen als sterkste bijdragen aan de groei in 2004”. In de Benelux zag Heidelberg Cement in het eerste kwartaal de vraag naar cement en klinkers met 1,5 procent dalen. De samenvoeging van de Enci in Maastricht en de Belgische onderneming CBR tot het nieuwe bedrijf CEM Bene is vooral bedoeld om de kosten weer in de hand te krijgen. Behalve als moedermaatschappij van CEM (met de merken Enci en CBR) trekt Heidelberg Cement in Nederland ook aan de touwtjes bij betonmortelfabrikant Mebin en vloerenspecialist Optifloor.
In Groot-Brittannië steeg de afzet licht. Castle Cement verdedigde succesvol zijn marktaandeel. Dankzij de Britse inbreng bleef de vraag in de regio West-Europa met 2,1 miljoen ton stabiel. De import van cement uit Duitsland zette de prijzen stevig onder druk. De omzet in de Benelux en Groot-Brittannië daalde daardoor met 5,3 procent tot 213 miljoen euro.

Consolidatie
Op concernniveau slaagde Heidelberg Cement in de eerste drie maanden van het jaar zijn omzet met 10,2 procent op te voeren tot 1,3 miljard euro. De groei komt voornamelijk voort uit de consolidatie van Indocement. Autonome toename van de bedrijvigheid valt te registreren in Oost-Europa en bij de Maxit Groep, de opvolger van Heidelbergs bouwstoffenbedrijf HBE. Bij Maxit - waartoe Beamix behoort - steeg de omzet met 7,9 procent tot 212 miljoen euro.
De afzet van cement en klinkers nam bij Heidelberg Cement in het eerst kwartaal toe van 9,4 tot 13 miljoen ton. Zonder consolideringseffecten bedroeg de toename 2,5 procent. In de regio Afrika/Azië verdriedubbelde de afzet tot 4,5 miljoen ton. Noord-Amerika en West-Europa (Benelux/Groot-Brittannië) waren respectievelijk goed voor 2,7 en 2,1 miljoen ton. In de Duitstalige landen valt de met ruim 300.000 tot 1,3 miljoen ton gestegen afzet op.
Het aantal medewerkers van het concern steeg vergeleken met het eerste kwartaal van 2003 met ruim 6000 tot 42.453.
Build for Life