Bedrijfsnieuws

Heidelberg Cement jaagt op Readymix Duitsland

Heidelberg Cement is in gesprek met RMC over de aankoop van Readymix Duitsland. De overname kan de aanzet geven tot een forse capaciteitsvermindering op de verziekte cementmarkt bij de oosterburen.

Zowel Heidelberg Cement als het Britse concern RMC benadrukken dat het overleg over het afstoten van Readymix zich nog in het beginstadium bevindt. RMC geeft te kennen dat de Heidelbergers in ieder geval niet de enige gegadigden zijn. Begin dit jaar brachten de Britten Readymix Nederland als BTI Nederland onderdak bij investeringsmaatschappij Hombergh.

In kringen van commissarissen circuleren berichten dat Heidelberg Cement - moedermaatschappij van onder andere ENCI - bereid is enkele honderden miljoenen euro’s neer te tellen voor Readymix Duitsland. Plan zou zijn de onderneming in handen te spelen van een op sanering gerichte investeringsmaatschappij. De belegger heeft dan de handen vrij om fors te snijden en de aantrekkelijke brokstukken door te verkopen aan initiatiefnemer Heidelberg Cement. De route van de sterfhuisconstructie voor Readymix via de investeringsmaatschappij is volgens dagblad Die Welt ingegeven om uit de greep van het Kartellamt te blijven. Een bod op het in de rode cijfers belande Readymix wordt over circa een maand verwacht.

Readymix realiseerde vorig jaar met 4300 medewerkers een omzet van ruim een miljard euro. Het concern beschikt over 250 locaties voor transportbeton, zes cementfabrieken en twintig bedrijven voor de vervaardiging van prefab-elementen. Ook heeft Readymix 58 fabrieken voor kiezel en splitt in eigendom. Het wagenpark telt meer dan 1200 betonwagens en vrachtauto’s.

De Duitse cementreuzen zijn in een felle concurrentieslag gewikkeld. Tot overmaat van ramp legde het Kartellamt dit voorjaar een groep bedrijven voor 660 miljoen euro boetes op wegens verboden prijsafspraken en marktverdeling. Readymix kwam met een straf van slechts 12 miljoen euro met de schrik vrij.

De geringe boete vloeit voort uit de bereidwillige samenwerking met het Kartellamt. Readymix haalde met zijn opstelling wel de woede van de collega-ondernemers op de hals.

Heidelberg Cement bijvoorbeeld is voor 252 miljoen euro aan de schandpaal genageld. Schwenk, Dyckerhoff en Alsen liepen tegen boetes op van respectievelijk 95, 74 en 86 miljoen euro. Lafarge moet 86 miljoen dokken. De vijf beschuldigde bedrijven (zonder Readymix) voeren juridisch verweer tegen de opgelegde straffen.

Heidelberg Cement heeft besloten zijn fabriek voor cementklinkers in Weisenau bij Mainz te sluiten. Het doven van de oven wordt gezien als een bijdrage om de overcapaciteit in de sector te verminderen. Internationaal biedt Heidelberg Cement in 50 landen aan 37.400 mensen werkgelegenheid.
Build for Life