Verwarming & Sanitair

Heet water uit ijzige lucht met General

Heet water uit ijzige lucht met General
Van -20°C naar 60°C… General toont het op Batibouw 2010. Om de introductie van zijn nieuwe lucht-water warmtepomp ‘Waterstage’ kracht bij te zetten, haalt Thercon op Batibouw live warm water uit ijskoude buitenlucht. Thercon, exclusief verdeler van het Japanse merk General voor de Benelux, staat erom bekend zijn gamma energiezuinige warmtepompen op een interactieve wijze in de kijker te stellen.

Waterstage: energiezuinig warm water voor sanitair en verwarming

De opwarming van sanitair water neemt met gemiddeld 30% van de energiefactuur een flinke hap uit het budget, a fortiori met de opmars van wellnesstoepassingen aan het thuisfront. Daarom gebruikt General zijn zuinige warmtepomptechnologie (cfr. AircoHeaters) ook voor de opwarming van water. Warm water tot 60° bij extreem lage buitentemperaturen, de nieuwe General Waterstage kan het moeiteloos aan.

Dit warme water wordt, nota bene zonder verbranding van fossiele brandstoffen, best gebruikt voor vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren en sanitair warm water. Het is dus perfect mogelijk de bestaande radiatoren of vloerverwarming te behouden, en enkel de bestaande verwarmingsketel te vervangen door de energiezuinige Waterstage. Naast de Waterstage HT (High Temperature) voor renovatie, ontwikkelde General tevens een specifieke variant voor nieuwbouw, de Waterstage Comfort.

Bewezen en betrouwbare werking: invertertechnologie

Net zoals een diepvriezer “warmte” uit diepgevroren producten haalt bij -18°C, zo haalt de Waterstage “warmte” uit lucht bij -20°C. De technologie van General laat toe tot diep onder het vriespunt warmte uit de lucht te halen. Hoe dat kan, bewijst Thercon op Batibouw in real life. De stand, opgesplitst in 2 delen zet de mogelijkheden van de Waterstage in de kijker.
• In de koude zone, ingericht als winterlandschap (-20°C) staat een Waterstage toestel te draaien, hier wordt de warmte uit de koude lucht getrokken. Vervolgens wordt die warmte naar het andere deel van de stand gestuwd.
• In de woonomgeving kan men de behaaglijke warmte, gegenereerd door de Waterstage, aan den lijve ondervinden.
Directeur Erik Waumans: “We willen in alle openheid aantonen dat het systeem werkt, niet zomaar verkooppraatjes ten beste geven”. De invertertechnologie werkt als een koelkast of diepvriezer, maar dan omgekeerd. De “gratis” warmte uit de buitenlucht wordt opgewekt en verplaatst zonder dat er verbranding van fossiele brandstoffen aan te pas komt. Er is dus slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig om de Waterstage te doen draaien, dus ook een minimale CO2-uitstoot.

Nieuwbouw en renovatie

Bij ieder (ver)bouwproject is de isolatie en het afgiftesysteem (verwarming) bepalend voor de energieprestatie. Daarom is er een Waterstage voor elke behoefte. De Waterstage HT (High Temperature) is de krachtpatser die met een watertemperatuur van 60° meer geschikt is voor verbouwingen. Het afgiftesysteem bevindt zich hier immers op hogere watertemperaturen. Bij nieuwbouw, dankzij de combinatie van een hoge isolatiewaarde met lage temperatuur afgiftesystemen, zoals vloerverwarming, volstaat de temperatuur van 50°C van de Waterstage Comfort. Tussenin situeert zich de Waterstage MonoBloc, met aanvoertemperaturen tot 55°C.

E-punten te winnen

De General-warmtepompen leveren een volwaardige vervanger van een traditionele verwarmingsketel én minstens 26 E-peil-punten winst op in vergelijking met een condenserende gas- of stookolieketel (zie tabel). Een combinatie van de Waterstage met de andere warmtepompen in het General-gamma, een AircoHeater of een Sunstage, is nog energiezuiniger.

Sunstage: gratis van de zon

De Sunstage maakt optimaal gebruik van de gratis beschikbare zonne-energie voor de verwarming van sanitair water. De hoogwaardige zonnecollectoren, die ook energie opwekken bij grijze hemel, zorgen voor minstens 60% van de jaarlijkse behoefte aan warm water. Perfect in combinatie met de superzuinige Waterstage. Dankzij een geavanceerd en gepatenteerd ‘Low-Flow’ systeem, levert de Sunstage al na enkele minuten warm water.

AircoHeater: verwarmen en koelen

Een AircoHeater onttrekt warmte uit buitenlucht en geeft ze weer vrij als warme binnenlucht. Bovendien kan een AircoHeater ook standaard koelen, waardoor het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat verzekerd is. Daarom is een General warmtepomp niet enkel geschikt als aanvullende verwarming of voor de opwarming van leidingwater, maar vooral als hoofdverwarming. Het bewijs? De immense populariteit van de AircoHeaters in de Scandinavische landen, waar temperaturen van 35° onder nul geen uitzondering zijn.

Energiekampioen

Energiezuinig klimaatcomfort is al jaren de focus van General. Met 42 A/A labels voor productgroepen en 56 voor afzonderlijke types is General nog steeds de energiekampioen van de warmtepompen. General heeft de invertertechnologie door de jaren zodanig geperfectioneerd, dat het systeem kan instaan voor de volledige warmtebehoefte in huis, al dan niet in aanvulling op een bestaande verwarmingsinstallatie. De AircoHeaters en Waterstage warmtepompen hebben een COP (Coefficient of Performance) van minstens 3,61 tot bijna 5. Met andere woorden: voor elke eenheid elektriciteit die ze verbruiken, wekken ze tot bijna 5 keer zoveel warmte op.