Heb je al eens gedacht aan sierlijsten?

16 mei 2019 Bron: Bouw & Wonen
Heb je al eens gedacht aan sierlijsten?
Als je uitgekeken bent op je interieur, kan je nieuwe meubels kopen, opnieuw schilderen of leuke accessoires voorzien. Maar als je aan de vorm van de ruimte of de verlichting iets wilt wijzigen, moet je wellicht gaan kappen en breken. Je zou echter ook kunnen werken met sierlijsten. Dat geeft meteen een hele nieuwe uitstraling zonder over te gaan tot een zware verbouwing.

Soorten sierlijsten

Er zijn verschillende soorten sierlijsten. Een sierlijst wordt ook wel een koof genoemd. Een koof kan zich bijvoorbeeld onderscheiden door materiaal en vorm. Maar er zijn er ook met of zonder verlichting. De keuze van materiaal en verlichting maakt een groot verschil wat betreft prijs en plaatsing. We zullen de verschillende opties nog verder toelichten.

Sierlijsten - koof met licht

Vorm

Een koof past bij verschillende stijlen van interieurs. Bij een klassiek interieur kan je kiezen voor een sierlijst die zijn naam alle eer aan doet en dus sierlijk voor de dag komt. Maar bij een modern interieur mag de koof ook best zeer strak zijn.

Materiaal

Er zijn twee belangrijke materialen als het gaat om sierlijsten. Klassiek denk je al snel aan houten sierlijsten. Een houten koof maken is echter niet zo eenvoudig. Er komt heel wat paswerk bij kijken en er moet dus ook heel precies gezaagd worden. Bovendien is het monteren van een houten koof best een hele klus die tijdsintensief is en een bepaalde graad van vakmanschap vereist.

Een makkelijker en ook goedkoper alternatief is een koof maken van piepschuim. piepschuim is een licht materiaal, dat zich makkelijk laat bewerken. Het kan ook simpel bevestigd worden net omdat het zoín lichtgewicht is. Piepschuim is bovendien vochtbestendig en geeft schimmels geen kans. Het kan ook niet rotten wat de duurzaamheid nog meer bevordert. Bovendien kan een kleine beschadiging makkelijk opgevuld worden met plamuur en overschilderd worden. Bij een houten koof moet daarentegen je dan eigenlijk de hele lijst vervangen.

Sierlijsten - koof met licht

Verlichting

In een hedendaagse woning, zelfs als ze klassiek is ingericht, wordt er vaak gewerkt met indirecte verlichting of met spots. Beide opties kunnen verwerkt worden in een koof. Voor indirect licht kan je opteren voor een LED strip die boven op de koof geplaatst wordt. Het licht schijnt dan omhoog en wordt weerkaatst door het plafond. Zo kan je een mooie, intieme sfeer creŽren.
Als je meer gerichte verlichting wilt, kies je beter voor spots die in de koof verwerkt zitten en naar beneden schijnen. De beiden samen kunnen uiteraard ook. Zo kan je de gewenste sfeer oproepen op elk moment dankzij een koof met licht.

Sierlijsten - koof met licht
Welke smaak je ook hebt, klassiek of modern, een koof kan altijd. En zelf plaatsen kan je een flinke duit laten besparen. Mocht je toch hulp nodig hebben bij de montage, kan je altijd kijken voor een vakman op werkspot. Bekijk de mogelijkheden van een piepschuim sierlijst en overtuig jezelf dat een mooi interieur met een prachtige uitstraling ook in jouw budget kan passen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo