Algemeen

Heathrow: Dubbeldeks pier voor kost 150 miljoen euro

Op de Londense luchthaven Heathrow is de bouw begonnen van een nieuwe pier met drie verdiepingen voor de afhandeling van de nieuwe Airbus-dubbeldekkervliegtuigen die in het voorjaar van 2006 in gebruik komen.

De 280 meter lange en 20 meter brede nieuwe pier op de Londense luchthaven Heathrow vergt een investering van 150 miljoen euro.

Hoofdaannemer voor het project is de Britse bouwer Mace. Die zal eerst de bestaande Pier 6 bij Terminal 3 afbreken en vervolgens de nieuwe pier bouwen. De nieuwbouw komt verder van de aangrenzende bebouwing vanwege de grote spanwijdte van de vleugels van de nieuwe Airbus A380, die 15 meter verder reikt dan de Boeing 747. Die toestellen kunnen aan de nieuwe pier als eerste in de luchtvaart straks op twee niveaus tegelijk worden afgehandeld.
Heathrow investeert in totaal 675 miljoen euro voor de nieuwkomers. Behalve de nieuwe pier gaat het om nieuwe platforms, versteviging van de start- en landingsbanen, verplaatsing van de verlichting, verlegging en verbreding van de taxibanen en andere aanpassingen.
Op Londen Heathrow wordt verder gewerkt aan een nieuwe Terminal 5. Deze terminal moet in het voorjaar van 2008 klaar zijn en zal dan geheel geschikt zijn voor de nieuwe generatie Airbussen. Vorige week is het eerste daksegment voor de terminalhal geplaatst. Elk segment weegt 2500 ton en reikt tot 39 meter boven de grond. De ondersteuningsbalken worden omhoog gekrikt omdat gebruik van kranen midden op de luchthaven niet mogelijk is. Dezelfde methode is gebruikt voor het opheffen van het Millennium Eye, het door Hollandia Kloos gebouwde reuzenrad van Londen, en zal ook worden toegepast voor het opheffen van de stalen boog over het nieuwe Wembleystadion. De nieuwe terminal van Heathrow wordt 400 meter lang en krijgt een vloeroppervlakte gelijk aan vijftig voetbalvelden.

Grootste
Terminal 5 is een van de grootste bouwprojecten van dit moment in Europa. Behalve de terminal met 47 standplaatsen gaat het om een nieuwe controletoren, een nieuwe aan- en afvoerweg vanaf de rondweg om Londen, verlenging van de metro- en sneltramlijnen inclusief de bouw van een 13,5 kilometer lange tunnel, verlegging van twee rivieren en de bouw van een parkeergarage met 4000 plaatsen en een hotel. BAA, de eigenaar van de luchthaven, investeert in totaal 6 miljard euro in dit project.
Build for Life