Algemeen

Gunstige veiligheidsaudit levert korting op woningpolis op

Wie een veilige woning heeft, kan een korting krijgen op zijn brandverzekering. Dat is de filosofie achter de 'Home Check Up', een idee dat werd uitgewerkt door Touring Verzekeringen (TATV). De Home Check Up is een soort veiligheidsaudit voor woningen en wordt uitgevoerd door 2B-Safe. Volgens Touring Verzekeringen gaat het om een primeur voor België.

Woningen bevatten vaak verborgen en/of gevaarlijke gebreken, bijvoorbeeld qua brandveiligheid, elektriciteit of watervoorziening. Toch bieden verzekeraars woningverzekeringen aan ongeacht de veiligheid van een woning. Daarom werkte Touring een formule uit waarbij klanten die kunnen aantonen dat hun woning veilig is, een korting krijgen op hun woningpolis.

Concreet onderwerpt een onafhankelijke veiligheidsspecialist van de privé-firma 2B-Safe de woning aan een grondige veiligheidsaudit of Home Check Up. Een basisaudit (elektriciteit, water, brandveiligheid en - indien aanwezig - gas) duurt twee uur, kost bij lancering 99 euro voor een gewone woning (drie bouwlagen, bv. kelder, gelijkvloers en een verdieping) en varieert naargelang het type woning. Wie wil, kan zijn woning ook laten controleren op inbraakveiligheid en de bouwkundige staat van het huis.

Na afloop van de audit krijgt de klant een - strikt vertrouwelijk - inspectierapport met eventuele opmerkingen en/of inbreuken. Opmerkingen worden in het oranje weergegeven met het advies om er op redelijke termijn iets aan te doen. Inbreuken worden in het rood aangegeven en wijzen op een groot veiligheidsrisico waar dringend iets aan moet gebeuren. Een woning met minder dan vijf opmerkingen en geen inbreuken krijgt een veiligheidslabel.

'2B-Safe werkt in ons land voorlopig met drie controleurs voor de Home Check Up. Zij kunnen wekelijks zo'n 80 woningen controleren. Het is de bedoeling dat dat aantal op korte termijn gevoelig wordt verhoogd', zegt Ivo Verjans van 2B-Safe.

Een veiligheidsaudit van de woning kan geen kwaad, toont Touring Verzekeringen aan met cijfers. Bij een recent onderzoek in Nederland werden 500 woningen grondig geïnspecteerd. Daaruit blijkt dat zes op de tien woningen een algemeen gebrek vertoont aan de elektrische installaties, in 15 pct van de huizen was er een probleem met de aarding, in 1 op 5 woningen werd een gaslek gevonden en in 1 op de 10 huizen werd een te hoog CO-gehalte gemeten.

Iedereen kan een veiligheidsaudit aanvragen. Je hoeft dus geen klant te zijn bij Touring Verzekeringen. TATV krijgt ook geen inzage in de veiligheidsrapporten van 2B-Safe.

Maar wie met dat veiligheidslabel vervolgens gaat aankloppen bij Touring Verzekeringen krijgt een korting van 15 pct op zijn woningverzekering. Ook Winterthur, het moederbedrijf van TATV, biedt dezelfde korting aan. Volgens Mieke Janssens, gedelegeerd bestuurder van Touring, past de Home Check Up of 'huisdokter' volledig binnen de nieuwe strategie van 'een lagere premie voor lagere risico's'.

Voor het bestellen van een Home Check Up of voor meer info kunnen mensen terecht op het telefoonnummer 02/ 505 67 68 in de TATV-shops of op de website www.homecheckup.be.
Build for Life