Bedrijfsnieuws

Group Biesmans wordt TECTUM Group

Group Biesmans wordt TECTUM Group
Group Biesmans uit Genk gaat vanaf 10 november al zijn bedrijven groeperen onder de naam TECTUM Group. De afgelopen 30 jaar is het dakbedrijf stevig gegroeid en oprichter Jean Biesmans acht de tijd rijp voor een herpositionering en verdere internationalisering. De strategische ingreep valt samen met de opening van het nieuwe bedrijfsgebouw in Genk en de viering van het 30-jarig bestaan. Dit jaar verwacht TECTUM Group de kaap van 1 miljoen m2 dakwerken te ronden, de oppervlakte van zo’n 150 voetbalvelden.

De uitvoerende tak van Group Biesmans plaatst of renoveert daken in de industriële en institutionele markt. Met de tweede tak, distributie, is Biesmans in België onder meer exclusief verdeler van het Firestone label. Door de eigen groei en diverse overnames maken vandaag 13 bedrijven en 2 activiteiten feitelijk deel uit van de Group Biesmans. De bedrijven CPE nv en CPE Technics in de distributie, en DAK nv, Dekkers, VHB, Herreman & Lippens, Roofcomfort en Groep Biesmans Aluminium in de uitvoering. “Voortaan treden we ook als groep naar buiten, onder één overkoepelende naam, die internationaal herkenbaar is”, zegt afgevaardigd bestuurder Jean Biesmans.

Investering

In Genk wordt 2,4 miljoen geïnvesteerd in een nieuwbouw en machines. De site wordt een centrale stockagehub voor alle nationale vestigingen, met 18 000 m3 extra magazijnruimte. Jean Biesmans: “Onze sterkte was altijd om geografisch dicht bij de klanten en markten aanwezig te zijn. Om dat met het huidige verkeer vol te houden, moet de logistiek efficiënter verlopen, met een centraal magazijnbeheer.” Bovendien wordt er ook in de Dekkers-vestiging in Eke 600 000 euro in een nieuw gebouw geïnvesteerd.

‘Proeftuindaken’

Dit jaar verwacht TECTUM Group de kaap van 1 miljoen m2 dakwerken te overschrijden, een groei van 20% tegenover 2010. “Enerzijds is er meer vraag naar dakrenovatie omwille van het succes van zonnepanelen, anderzijds volgen wij alle toekomstgerichte daktechnologie op de voet, zoals groendaken met opvang en recuperatie van regenwater, kunstgras, CO2-absorptie… Vroeger was een dak een soort noodzakelijk kwaad, vandaag een troef om innovatief energie te besparen.” Het nieuwe gebouw is daar zelf een goed voorbeeld van. Het haalt een uitzonderlijk laag E-peil van 40, en in samenwerking met IWT worden via 8 proeftuindaken metingen verricht i.v.m. de technische kwaliteiten van de verschillende groendaken (zoals wateropvang, isolerend vermogen, …).

Expansie en vacatures

TECTUM Group is iets minder gevoelig voor bokkensprongen in de conjunctuur dan andere spelers in de bouwsector. “Daken moet nu eenmaal gerenoveerd worden, het maakt 50% van onze activiteit uit, en dat zal niet zo gauw veranderen. Met onze buitenlandse vestigingen mikken we op groei, maar ze zijn ook een soort verzekering, mocht de binnenlandse markt toch slabakken.” Toch heeft ook Tectum Group zoals alle actoren in de bouw één grote uitdaging: voldoende gekwalificeerde medewerkers vinden. Dakdekkers, maar ook projectleiders worden gezocht. “We bouwen aan een systeem van junior projectleiders die we binnen het bedrijf laten opleiden door ervaren mensen. Zo verzekeren we de continuïteit van de werven, maar ook de doorgroeikansen voor deze jongen mensen”, besluit Jean Biesmans.
Build for Life