Algemeen

Ground Zero-arbeiders eisen schadevergoeding uit fonds

Arbeiders die na de terreuraanslagen van 11 september 2001 bij de opruimwerkzaamheden op Ground Zero ziek zijn geworden, eisen een schadevergoeding uit het verzekeringsfonds van een miljard dollar (circa 725.000 miljoen euro). Ze beschuldigen het door burgemeester Michael Bloomberg gecontroleerde bestuur van het fonds ervan hen de gelden te ontzeggen en voor andere doeleinden gebruikt te hebben. De klacht werd vandaag bij een rechtbank in Manhattan gedeponeerd.

Het met een miljard dollar begiftigde fonds was in 2003 met federaal geld opgericht om schadeclaims na de terreuraanslagen op het World Trade Center te bekostigen. Tot nu toe is bijna 74 miljoen dollar voor administratieve en proceskosten uitgegeven, maar werd slechts 45.000 dollar uitgekeerd aan een arbeider die van een ladder was gevallen, aldus de klacht.

Het rechtsgeding wordt uit naam van drie zieke helpers door een advocatenkantoor gevoerd, dat ook al een gezamenlijke klacht tegen de stad heeft lopen wegens de gebrekkige voorzorgsmaatregelen. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt het kantoor meer dan 9.000 helpers, die tijdens de werkzaamheden ziek zijn geworden.

Ook interessant


Build for Life