Duurzaam Bouwen

Grote verschillen in meerprijs groene stroom

De meerprijs die gezinnen moeten betalen voor de elektriciteit door het succes van de zonnepanelen, verschilt sterk van streek tot streek. Gemiddeld ligt de meerkost op 72 euro per jaar, maar al naargelang de streek waar iemand woont, is dat dit jaar meer of minder.

Een gezin in Antwerpen met een gemiddeld verbruik betaalt ongeveer 55 euro extra per jaar. Maar aan de overkant van de Schelde, in Oost-Vlaanderen, is dat bedrag ongeveer dubbel zo hoog. Wie in West-Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen of het Waasland woont, zal de rekening met bijna 150 euro zien stijgen dit jaar, terwijl inwoners van andere streken minder betalen dan het gemiddelde.

"De 72 euro, inclusief btw dus zo'n 87 euro, is een gemiddelde voor alle distributienetbeheerders. In de praktijk zijn er wel verschillen die voor 2012 zullen liggen tussen de 55 en 146 euro", zegt Jean-Pierre Blomme van distributienetbedrijf Eandis.

Het prijsverschil is afhankelijk van het feit of er veel of weinig zonnepanelen in de buurt staan. De eigenaars krijgen namelijk groenestroomcertificaten voor de elektriciteit die de panelen opleveren. De distributienetbeheerder is verplicht de groenestroomcertificaten op te kopen van de privépersonen of bedrijven. Hoe meer zonnepanelen in het netwerk, hoe meer de netbeheerder moet betalen, en dus hoe hoger de meerprijs voor de gezinnen die aangesloten zijn op dat netwerk.

De kosten voor de groene stroom worden telkens een jaar na de afrekening wel herverdeeld over alle regio's, zodat de tariefverschillen worden uitgevlakt. Er is een solidariteitspact onder de distributienetbheerders om de certificaten te verdelen. "Dat gebeurt altijd het jaar nadien omdat we eerst een zicht moeten krijgen hoeveel certificaten er worden uitgereikt", zegt Blomme.

Wie nu gemiddeld minder betaalt dan het landelijk gemiddelde, zal dus een jaar later in principe het verschil met het gemiddelde moeten bijbetalen, en omgekeerd.

Ook interessant