Algemeen

Grote delen bouwregelgeving buiten werking

Grote delen van de normen waarop de bouwregelgeving in Nederlands is gebaseerd, zijn buitenwerking gesteld. Dit komt door een uitspraak van de Haagse rechtbank. Die bepaalde dat voorschriften niet geldig zijn als deze niet door de overheid zijn gepubliceerd en gratis verkrijgbaar zijn.

Bepalingen van het Bouwbesluit 2003 waarin NEN-normen aan de orde komen, zijn niet algemeen verbindend als ze niet gepubliceerd zijn door de overheid. Dat oordeelde de Haagse rechtbank 31 december in een zaak van bouwbedrijf Knooble bv tegen de Staat.

De overheid had de normen namelijk niet openbaar gemaakt in het Staatsblad, de Staatscourant of een ander van overheidswege verkrijgbare publicatie. In plaats daarvan waren de NEN-normen bij het NNI (Nederlands Normalisatie Instituut) verkrijgbaar voor 62 euro.

Het Arnhemse Knooble BV, dat online diensten voor de bouw levert, struikelde over dat bedrag. Wetten, algemene maatregelen van bestuur en algemeen verbindende voorschriften moeten volgens de grondwet vrij beschikbaar zijn. Knooble spande een rechtszaak tegen het ministerie van VROM en het NNI in, waarin zij eisten dat de normen vrij van auteursrecht moesten zijn.

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life