Algemeen

Grote Amerikaanse hypotheekverstrekker omgevallen

De Amerikaanse hypotheekverstrekker American Home Mortgage Investment gaat het grootste gedeelte van zijn activiteiten opdoeken. Het concern is tot nu toe een van de grootste slachtoffers van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Van de ongeveer 7500 medewerkers, worden er per direct bijna 7000 ontslagen, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Volgens analisten zal het concern uiterlijk aanstaande maandag faillisementsbescherming aanvragen. Dit is echter nog niet bevestigd door het bedrijf.

Hoger segment
American Home Mortgage zette in het afgelopen jaar voor 59 miljard dollar (43 miljard euro) aan leningen uit. Het grootste deel van de klanten bevond zich in een hoger segment dan de zogenoemde 'subprime-market', de markt voor klanten met een lage kredietwaardigheid.

Geen lening
De Amerikaanse hypotheekmarkt verkeert al enige tijd in een crisis, omdat een grote groep huizenbezitters hun hypotheek niet meer kan afbetalen. De problemen doen zich vooral voor bij mensen met weinig onderpand. Inmiddels heeft de hypotheekcrisis ook de kredietmarkt besmet. Amerikaanse bedrijven hebben meer moeite met het krijgen van een lening voor investeringen dan voorheen.

Geen lening
Afgelopen dinsdag kondigde American Home Mortgage al aan dat het geen lening meer kon krijgen en onderdelen zou moeten opheffen. Het aandeel kelderde toen 90 procent in waarde.
Build for Life