Vastgoed

Grootste online vastgoedadviseur breidt uit naar Brussel en Wallonië

Grootste online vastgoedadviseur breidt uit naar Brussel en Wallonië
Almaar meer Belgen verkopen hun huis of appartement zelf. Volgens de meest recente cijfers verkocht vorig jaar bijna de helft van de woningverkopers hun woning zonder tussenkomst van makelaar of immokantoor. Het levert hen vaak een hogere opbrengst en tijdswinst op. Ook voor Franstalige doe-het-zelf-verkopers wordt het vanaf nu een pak eenvoudiger om hun woning eigenhandig te verkopen. Immo IQ, de grootste online vastgoedadviseur, breidt namelijk haar activiteiten uit naar Brussel en Wallonië en kreeg intussen al meer dan 250 aanvragen. De start-up helpt sinds 2019 doe-het-zelfverkopers met belangrijke formaliteiten als schattingen, certificaten en professionele foto’s.

In Frankrijk is het al langer gebruikelijk om een huis of appartement volledig zelf, zonder tussenkomst van makelaar of erkend immokantoor, te verkopen. Sterker: nooit eerder lag het aantal doe-het-zelfverkopers zo hoog. Ook in Wallonië en Brussel verkopen nu almaar meer mensen hun woning zelf. De coronacrisis heeft die trend versneld: kopers en verkopers hebben almaar meer tijd, gaan daardoor zelf aan de slag en zoeken online naar nuttige tools. Zelf je woning via het internet verkopen, levert je bovendien een hogere opbrengst op, omdat de vaak dure makelaarskosten en - commissie - in ons land gemiddeld zo’n 3 procent - wegvallen.

“De digitale evolutie van de vastgoedmarkt was al even ingezet, maar is nu versneld door de coronacrisis. Omdat nagenoeg het volledige verkoopproces digitaal doorgaat, is de eigenaar vaak goedkoper af. Als je een woning hebt met een waarde van 340.000 euro, betaal je ongeveer 10.200 euro aan een makelaar als commissie. Dat valt nu weg, waardoor je snel 9.000 euro uitspaart.”

Maxime Verhoeven, oprichter Immo IQ


Bovendien zorgt een woning zelf verkopen voor tijdswinst: 90 procent van de huizen of appartementen die via het online vastgoedplatform Immo IQ worden aangeboden, is gemiddeld binnen de drie weken verkocht.

Hulp bij waardeschatting

Vandaag maken de twee ondernemers achter de succesvolle online website, Maxime Verhoeven en Alexander Goemans, bekend dat ze hun activiteiten uitbreiden naar Brussel en Wallonië. Sinds begin deze maand kunnen dus alle doe-het-zelfverkopers in ons land via Immo IQ hulp krijgen bij een onafhankelijke waardeschatting, het in orde brengen van documenten (zoals een EPC en E-keuring), professionele foto’s en marketing.

“Het doel is om de administratieve rompslomp rond het verkoopproces zoveel mogelijk te digitaliseren zodat hyper efficiëntie kan bereikt worden ten goede van de portemonnee van de verkoper. We maken het eigenaars zo makkelijk, comfortabel en goedkoop mogelijk. Het enige dat de eigenaars daardoor nog moeten doen is de kandidaat-kopers thuis ontvangen voor een rondleiding en de uiteindelijke onderhandelingen over het bod doen.”

Maxime Verhoeven, oprichter Immo IQ


En met succes: Immo IQ is nog maar enkele dagen actief in Wallonië en Brussel en het platform heeft al meer dan 250 aanvragen gekregen van eigenaars die hun woning willen verkopen.

“Terwijl je zou denken dat voornamelijk millennials hun huis of appartement zelf verkopen, zien we opvallend veel vijftigplussers die zelf aan de slag gaan. Onze klanten zijn vooral mensen die al eens een huis verkocht hebben, vaak met een makelaar, en het nu eens op een andere manier willen proberen.”

Maxime Verhoeven, oprichter Immo IQ