Bedrijfsnieuws

Grontmij profiteert van marktherstel

Het advies- en ingenieursbedrijf Grontmij heeft in de eerste helft van dit jaar flink meer winst gehaald dankzij verbeterde marktomstandigheden in de sectoren bouw, infrastructuur en milieu. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De nettowinst bedroeg 8,3 miljoen euro, bijna de helft meer meer dan de 5,7 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2005. De netto-omzet daalde met 4 miljoen euro tot 206 miljoen, terwijl het bedrijfsresultaat steeg tot 9,8 miljoen euro van 6,6 miljoen. De gepresenteerde omzet en winst zijn beter dan de gemiddelde verwachting van analisten.

De omzetdaling is onder meer het gevolg van desinvesteringen op het gebied van vastgoedontwikkeling. De omzet uit de voortgezette activiteiten bleef ongeveer gelijk op 184 miljoen euro.

Afgestoten divisies
In de eerste helft van dit jaar verkocht Grontmij de onderdelen Grontimmo, Grontmij Coman, Suydergront en Oude Markt Sittard. Het bedrijf onderhandelt nog over het afstoten van diverse projecten in binnen- en buitenland, die eind 2005 voor 80 miljoen euro in de boeken stonden. Grontmij verwacht een "substantieel" deel van deze activiteiten voor het eind van dit jaar te verkopen.

Ondanks de forse verbetering van de resultaten waagt Grontmij zich niet aan een concrete prognose voor dit jaar. Het bedrijf uit De Bilt verwacht dat "de lijn van het eerste half jaar zich doorzet."

Grontmij wijst er "nadrukkelijk" op dat de resultaten van Carl Bro niet in de prognose zijn verwerkt. Het bedrijf bracht in juli een bod uit op deze Deense branchegenoot van 140.000 euro in contanten en 400.000 aandelen. Donderdag wordt de voorgenomen overname, de grootste in de historie van Grontmij, voorgelegd aan de aandeelhouders
Build for Life