Bedrijfsnieuws

Grontmij overweegt overnames

Grontmij heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 5,7 (4,6) miljoen euro. Van de winst was 5,2 (2,6) miljoen euro afkomstig van de kernactiviteit ingenieursdiensten, waarmee een omzet van 181 (183) miljoen euro is behaald.

Ondanks het uitblijven van marktherstel is de marge bij dit onderdeel dankzij kostenbesparingen aanzienlijk gestegen. De overige winst wordt verdiend met de verkoop van vastgoed. Het geleidelijk wegvallen van deze winstbijdrage is voor Beleggers Belangen aanleiding om de winsttaxatie voor 2005 te reduceren van 4 euro naar 3,75 (3,53) euro per aandeel.

Bij een koers van 55 euro en een k/w van 14,6 komt de waardering overeen met die van Arcadis, maar Grontmij heeft iets extra’s. De verkoop van het vastgoed maakt vele tientallen miljoenen vrij. Analisten schatten dat Grontmij na verkoop 20 tot 25 euro per aandeel in kas heeft. Hiermee rekening houdend wordt de waardering een stuk aantrekkelijker. Grontmij wil met het geld de schuld verminderen en overweegt ook verder te expanderen in binnen- en buitenland. In eigen land worden Oranjewoud (180 miljoen euro omzet), Holland Rail Consult (135 miljoen euro), Haskoning en Witteveen & Bos als overnamekandidaten genoemd.

Succesvolle acquisities (en de integratie daarvan met de bijbehorende kostenbesparingen) kunnen de winst in de komende jaren een belangrijke impuls geven.
Build for Life