Algemeen

Groen licht voor eerste stadsdistributiecentrum in Vlaanderen

Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten en burgemeester van Hasselt Hilde Claes kondigen vandaag de opstart aan van het eerste servicepunt voor stedelijk belevering in Hasselt. Dit kadert binnen de verdere uitrol van D-via*, een innovatief VIM-project dat de Vlaamse steden leefbaar en veilig wil houden door goederenstromen naar handelaars te bundelen en vrachtverkeer beter en schoner te organiseren. Tegen oktober 2010 is het servicepunt operationeel. Het project in Hasselt draagt de naam CityDepot.

“De Vlaamse overheid heeft de belangrijke rol om innovatieve vervoersconcepten tastbaar en reëel te maken. Daarom ondersteunen wij het VIM-project D-via dat steden leefbaar en veilig wil houden door goederenstromen naar handelaars te bundelen en vrachtverkeer schoner te organiseren”, aldus Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten. Binnen dit project dat bottom-up te werk gaat en alle betrokken partijen voor het beleveren van een stad mee aan boord heeft, is een groot enthousiasme ontstaan voor de oprichting van een stedelijk distributiecentrum of beter servicepunt in Hasselt. Ook het stadsbestuur staat hierachter. Hilde Claes, burgemeester van Hasselt: “Hasselt centrum groeit snel. Er komen steeds meer winkels en horecazaken die op hetzelfde moment beleverd willen worden. Opdat we in Hasselt niet verkeersopstoppingen, luchtvervuiling, geluidshinder en verkeersonveilige situaties met vrachtverkeer en voetgangers willen vermijden en ook ons winkelklimaat als shoppingstad op peil willen houden, willen we werk maken van een duurzame en efficiënte manier van belevering van de binnenstad. De oprichting van een servicepunt in onze stadsrand lijkt de ideale oplossing”.

Bij georganiseerde stadsdistributie komen de goederen toe in een distributiecentrum, waar ze worden gebundeld in functie van de plaats en tijd van levering aan de winkelier. Deze leveringen vanuit het distributiecentrum tot bij de kleinhandelaars gebeuren door middel van milieuvriendelijke voertuigen zoals cargofietsen of elektrische vrachtwagens. Ingrid Lieten: “Op deze manier komt het project tegemoet aan een belangrijke ambitie van Vlaanderen, de introductie van elektrische voertuigen, die milieuvriendelijk zijn en de geluidsoverlast reduceren”. Om een stadsdistributiecentrum rendabel te maken, is wel voldoende volume nodig. Vandaar dat het stedelijk distributiecentrum in Hasselt ook een servicepunt voor de stad gaat worden. Daar kan de kleinhandelaar niet alleen terecht voor de belevering van zijn goederen, maar ook voor andere zaken zoals de post en retourlogistiek voor afval.

Meer info over D-via & CityDepot

Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) ging in april 2009 van start met het project D-via in samenwerking met Unizo, Fedis, Logistra, stad Hasselt en stad Gent. Fase één omvat de ontwikkeling van een digitale kaart die een overzicht biedt van de huidige stadsdistributie in Vlaanderen. Hierop worden onder andere de geldende reglementeringen voor belevering in elke Vlaamse stad in beeld gebracht. Deze kaart is eind juni 2010 klaar. De tweede fase van D-via bestaat uit pilootprojecten in Hasselt en Gent die moeten resulteren in een logistiek en economisch haalbaar businessmodel voor de slimme bevoorrading van steden. De oprichting van een stedelijk distributiecentrum in Hasselt is de eerste concrete realisatie naar aanleiding van het D-via project. CityDepot verloopt in opstart parallel aan de eindfase van het D-via project en kiest daarna het ruime sop voor een testfase van 2 jaar.
Build for Life