Duurzaam Bouwen

Groen licht in tijden van crisis

Misschien herinnert u zich nog het verhaal van Ecoworks. Deze ecologische onderneming, opgericht door 4 jeugdvrienden, kwam begin vorig jaar in de pers met haar verhaal over ondernemen en studeren. Ecoworks gaat vandaag haar 3e levensjaar in. In tijden van financiële crisis, economische recessie en een opmerkelijke daling van de koopkracht lijkt het voor jonge bedrijven haast een onmogelijke opdracht om goede zaken te doen, of vergissen we ons?

“Tot nog toe hebben we nog geen echte hinder ondervonden van de financiële crisis”, zegt Tim Van Assche van Ecoworks, verantwoordelijke voor marketing en PR. “We mogen zelfs helemaal niet klagen. Onze kernactiviteiten, het aanleggen van zwemvijvers, groendaken en rietvelden, zijn in 2008 in omzet meer dan verdubbeld. Net voor kerst konden we nog één van de grootste deals sinds het ontstaan van Ecoworks beklinken.“ Het betreft hier de aanleg van een groendak van om en bij de 2.500m² op het bedrijventerrein naast het Erasmus ziekenhuis in Anderlecht. “Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het gerenommeerde architectenbureau Buro 2”, zegt John Kinnen, hoofd van de verkoop. “Kunnen samenwerken met zulke gevestigde waarden is van primordiaal belang om onze ambities te kunnen waarmaken”.

Op het vlak van groendaken staat er bovendien veel te gebeuren bij Ecoworks. Tijdens het salon van Batibouw 2009 willen we met een primeur voor België uitpakken. Ecoworks gaat namelijk van start met de eerste online webwinkel voor groendaken. “Steeds meer gezinnen tonen interesse in het aanleggen van een groendak. Dat komt door het feit dat er steeds meer gecommuniceerd wordt over de diverse voordelen van duurzaam bouwen.“ verklaart Kinnen deze strategie. “Nu ook steden als Antwerpen en Brussel de aanleg van een groendak beginnen te reguleren bij nieuwbouw met een plat dak, kan deze vraag alleen maar sterk toenemen. Om deze aan te kunnen, gaan we trachten de mensen aan te zetten om zelf hun groendak aan te leggen,” aldus Ecoworks. “Via onze online shop kunnen particulieren heel eenvoudig al de nodige materialen aankopen en hun groendak zelf aanleggen. Uiteraard staan wij elke koper bij met deskundig advies en tips. Op die manier kunnen we onze prijzen laten dalen zonder te moeten inboeten op het vlak van kwaliteit.” zegt Van Assche.

Ook het alternatieve (groene) zwemplezier van deze jonge knapen wordt gesmaakt door de markt. “We hebben hier grote stappen vooruit kunnen zetten in de afgelopen twee jaar. Een opmerkelijke tendens, die wij hebben waargenomen bij gezinnen waar wij ondertussen een natuurlijke zwemvijver hebben geplaatst, is het herontdekken van de natuur. Het doet deugd om te merken dat onze ambitie om een bewustwording naar ecologische alternatieven op te wekken, beetje bij beetje zijn weg vindt.” vertelt de bioloog van de groep Lieven Houthoofd.

“Na een 20-tal vijvers begint de ervaring aardig te komen maar toch wilden we sneller groeien. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een ervaren partner” zegt de financiële man Sander De Kegel. “Met succes trouwens. Ecoworks kon zich geen betere partner inbeelden dan zwembadspecialist Willy Naessens Swimmingpools. Onze samenwerking bestaat erin dat Naessens de ruwbouw uitvoert voor onze biozwembaden, dat zijn strakke zwemvijvers. Op die manier kunnen wij ons concentreren op onze specialiteit: de groene kant van het verhaal. Van een Willy Naessens zwemkuip maken wij dus een zwemvijver. Zo bekomt de klant het beste van twee werelden”.

Het productgamma van Ecoworks blijft evolueren. “In de loop van 2009 gaan we een nieuw product in ons gamma opnemen, verticale tuinen. Het is een concept dat uit Frankrijk is overgewaaid. Het zit technisch in elkaar en is voor Ecoworks een grote uitdaging. We zijn op dit moment druk bezig om het product op punt te krijgen.” licht de tuinarchitect Yannick Lepage nader toe. “We kunnen binnenkort gebouwen zowel op het dak (groendaken) als langs de buitenmuren (verticale tuinen) van vegetatie voorzien. Het zou een leuk zicht zijn, zo een gebouw volledig in het groen.”

Voorlopig is er bij Ecoworks dus geen sprake van een crisissfeer, al blijven de jonge ondernemers wel alert voor eventuele gevaren. Er wordt vooral vooruit gekeken naar wat de toekomst te bieden heeft. “Crisissfeer? Waarom zouden we ons uit het lood laten slaan? We zijn trouwens heel tevreden met de maatregelen die genomen zijn door de regering. In 2009 gaan wij er weer vol goede moed tegenaan. Wij geloven in ons concept en zijn nog steeds even gemotiveerd. Misschien komt dat omdat tijdens de opstartfase heel wat mensen verwachtten dat jong zijn en ondernemen een onmogelijke opdracht zou zijn. Maar wij staan er nog altijd, met gezonde cijfers en wij willen graag aantonen in deze moeilijke tijden dat wie gelooft in zijn idee, hard genoeg werkt en erg zijn best doet, alles aankan!”

De jongens van Ecoworks zorgen er ook voor dat ze doorheen hun hele bedrijf duurzame keuzes maken. “Het is voor ons van belang om consistent te zijn in het beheer van onze vennootschap. Zo hebben wij in 2008 beslist om voor ons wagenpark te kiezen voor een duurzaam voertuig, de Toyota Prius. Dit voertuig wordt niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven fiscaal gestimuleerd. De verzekeringskosten zijn lager dan bij niet-eco voertuigen en uiteraard is het brandstofverbruik een stuk minder. Ondertussen rijden er bij Ecoworks twee Priussen rond. Een mooi voorbeeld van hoe een groene keuze ook een economische keuze kan zijn.“ aldus Sander De Kegel.

‘Wie niet groot is moet slim zijn’. Door hun ecologische- en verkoopskennis te bundelen met ervaring staat Ecoworks als jonge onderneming al stevig in haar schoenen. Vlaams Minister van Economie en Ondernemingen, Patricia Ceysens, hoorde de jongens spreken op een hoorcollege, gaf hen alvast haar zegen en gelooft sterk in het Ecoworks verhaal.

Ben je geïnteresseerd? De jongens van Ecoworks zijn terug te vinden op stand 1503B op Batibouw. Neem ook is een kijkje op www.ecoworks.be voor meer uitleg (of doe gerust een informatieaanvraag via info@ecoworks.be).